Mâncăruri specifice românești de Crăciun Meniu de navigaremm
Crăciunul în RomâniaMâncăruri românești
LiteraturaFilosofiaMuzicaArtele vizualeBucătăriaFolclorulCultura popularăMitologiaSuperstițiiSpiritualitateaActoriCompozitoriPictoriPoețiScriitoriCasteleMuzeeClădiri religioasePatrimoniu UNESCOCrăciunulIgnatslăninătochiturăsalată de boeufcârnațilebărcaltaboșitobăsarmalepiftiejambonpastramăpârjoalăcozonaculplăcintalipiile
Mâncăruri specifice românești de Crăciun
Jump to navigation
Jump to search
Cultura României |
Arte |
Literatura |
Tradiții |
Bucătăria |
Artiști |
Actori |
Monumente |
Castele |
Sărbătoarea Nașterii Domnului Iisus Hristos sau Crăciunul, reprezintă pentru poporul român (în special cel Creștin Ortodox) un prilej de mare bucurie. După postul Crăciunului, perioadă de înfrânare atât trupească cât și spirituală, dezlegarea la mâncarea de dulce aduce după sine numeroase obiceiuri și un potpuriu de preparate din carne de porc și dulciuri de sărbătoare. Tăierea porcului se face în ziua de Ignat. Din carne de porc, pentru praznicul Crăciunului, se prepară slănină, tochitură, salată de boeuf, cârnați, lebăr, caltaboși, tobă, sarmale, piftie, jambon, pastramă, pârjoală, dar și jumări și pomana porcului care sunt primele preparate consumate dupa taierea porcului. Dulciurile care sfârșesc masa de sărbătoare, sau cu care sunt omeniți oaspeții care calcă pragul casei și colindătorii, sunt: cozonacul, plăcinta și lipiile. Toate aceste preparate prezintă diversificări în funcție de zona etnografică și sunt însoțite de băuturi specifice fiecărei zone: țuică, palincă, diverse vinuri.
|
|
Categorii:
- Crăciunul în România
- Mâncăruri românești
(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgPageParseReport":{"limitreport":{"cputime":"0.272","walltime":"0.317","ppvisitednodes":{"value":1875,"limit":1000000},"ppgeneratednodes":{"value":0,"limit":1500000},"postexpandincludesize":{"value":124962,"limit":2097152},"templateargumentsize":{"value":73868,"limit":2097152},"expansiondepth":{"value":16,"limit":40},"expensivefunctioncount":{"value":0,"limit":500},"unstrip-depth":{"value":0,"limit":20},"unstrip-size":{"value":0,"limit":5000000},"entityaccesscount":{"value":0,"limit":400},"timingprofile":["100.00% 146.071 1 -total"," 91.33% 133.412 2 Format:Casetă_de_navigare_simplă"," 61.24% 89.450 1 Format:Bucătăria_românească"," 36.43% 53.219 1 Format:Crăciun"," 6.25% 9.131 2 Format:Tnavbar"," 5.25% 7.672 4 Format:!)"," 5.04% 7.368 1 Format:Icon"," 4.34% 6.339 131 Format:·"," 2.51% 3.660 34 Format:!-"," 2.48% 3.627 10 Format:Centrat"]},"cachereport":{"origin":"mw1240","timestamp":"20190514144815","ttl":2592000,"transientcontent":false}}});});{"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Mu00e2ncu0103ruri specifice romu00e2neu0219ti de Cru0103ciun","url":"https://ro.wikipedia.org/wiki/M%C3%A2nc%C4%83ruri_specifice_rom%C3%A2ne%C8%99ti_de_Cr%C4%83ciun","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q12736137","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q12736137","author":{"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects"},"publisher":{"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png"}},"datePublished":"2007-05-18T15:19:58Z","dateModified":"2019-01-29T16:14:58Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/00/Sarmalute_mamaliguta.JPG"}(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgBackendResponseTime":106,"wgHostname":"mw1319"});});