Skip to main content

Ajutor:Cum modific o pagină Cuprins Caseta de editare | Previzualizare | Salvarea paginii | Istoricul...


AjutorPagini de serviciu


WikipediaSintaxa paginilorGroapa cu nisipeditorul vizualghidul său de utilizatorGroapa cu nisippagini urmăriteSchimbări recenteCum modific o paginăGroapa cu nisipDespre WikipediaCuprinsIndexBun venitCategoriiCărțiCăutareCăutare surse (sfaturi)Comenzi rapideCum creez o paginăCum modific o paginăCum mă înregistrezCum traduc un articolCum scriu un articolCum se citește o cutie de taxonomieExplorareFormateFormatul TeXGadgeturiGlosarImaginiImportLegături externeLegături interlingveManualele formatelorMediaNotePortaluriProceduri de salvare a unei imagini propuse pentru ștergereProceduri de salvare a unui articol propus pentru ștergereProceduri de suport avansat în salvarea unui articol propus pentru ștergereRedenumirea unei paginiRevenireRo.wpRoboțiSemnătura personalăSintaxa paginilorSpațiu de numeStatisticiȘtergereTabeleTermeni de utilizare a enciclopediei WikipediaUnelteUnicodeUnire










(function(){var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node){node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eascundeu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="ro" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="border: 1px solid #ddd; margin: 0 0 3px;"u003Enu003Cdiv class="nomobile" style="float:right"u003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2019"u003Eu003Cimg alt="Logo original-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/171px-Logo_original-t.png" decoding="async" width="171" height="95" data-file-width="1800" data-file-height="1000" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Cdiv style="color: grey; max-width:1280px; margin: 12px auto; font-family: Tahoma, u0026#39;DejaVu Sans Condensedu0026#39;, sans-serif; text-align: center; font-size: 16pt; position: relative;"u003EVă invităm să participați la concursul u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2019"u003EWikimedia CEE Springu003C/au003E. Săptămâna aceasta sunt promovate articolele propuse de wikipediștii din u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Ukraine" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Ukraine"u003EUcrainau003C/au003E, u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Azerbaijan" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Azerbaijan"u003EAzerbaidjanu003C/au003E, u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Bosnia_and_Herzegovina" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Bosnia and Herzegovina"u003EBosnia și Herțegovinau003C/au003E.u003C/divu003Enu003Cdiv style="clear: both;"u003Eu003C/divu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";}}());




Ajutor:Cum modific o pagină




De la Wikipedia, enciclopedia liberă






Jump to navigation
Jump to search


Principala calitate tehnică a proiectului Wikipedia este că permite modificarea oricărei pagini, cu extrem de puține excepții, ceea ce îi dă proiectului caracterul colaborativ, comunitar. De aceea primul pas este să învățați să modificați o pagină. Acest proces de învățare are două aspecte:



  • interfața, adică accesul la diverse funcții și informații;

  • modul de obținere a efectelor grafice și funcționale dorite.


În această pagină vom discuta numai prima parte a acestui proces; cea de a doua este discutată la pagina Sintaxa paginilor.




Cuprins






  • 1 Caseta de editare


  • 2 Previzualizare


  • 3 Salvarea paginii


  • 4 Istoricul paginii


  • 5 Schimbări recente


  • 6 Pasul următor


  • 7 Vezi și





Caseta de editare |


Să trecem la instrucțiunile propriu-zise. Pentru experimentele propuse mai jos vă recomandăm să deschideți legătura Groapa cu nisip într-o fereastră nouă și să aplicați acolo cunoștințele nou învățate, chiar pe măsură ce citiți această pagină. „Groapa cu nisip” este o pagină specială, destinată explicit experimentelor; acolo puteți șterge sau scrie orice fără grijă că distrugeți munca cuiva.


Aproape orice pagină din Wikipedia (inclusiv aceasta) conține în partea de sus o legătură numită Modificare sursă.


Articolele și o parte din celelalte pagini mai au și o legătură numită Modificare ce vă duce la editorul vizual, a cărui funcționare este descrisă în ghidul său de utilizator. În această pagină nu vom intra în detalii cu privire la acest editor.


Apăsând pe legătura Modificare sursă vi se afișează o pagină care conține, printre altele, o casetă mare de text cu niște butoane în partea de jos. Această casetă de editare cuprinde textul original al paginii, deși uneori complicat de niște caractere și coduri curioase. Deocamdată ignorați aceste complicații, acum ne vom concentra numai asupra metodei practice de lucru.


La Groapa cu nisip, deschisă în altă fereastră, puteți face experimente cu textul paginii. De exemplu introduceți în caseta de editare, după sfârșitul textului deja existent, două linii goale și câteva cuvinte de probă.



Previzualizare |


Odată introdus textul de probă, puteți vedea cum ar arăta pagina dacă ați salva-o, dar fără a o salva. Aceasta se face apăsând butonul Previzualizare de sub caseta de text. Faceți asta acum. Dacă reușiți să vă identificați textul în pagina care se afișează, felicitări, ați reușit să vă scrieți prima contribuție în Wikipedia!


Felicitările ca felicitările, dar după cum spune și textul cu roșu de la începutul paginii, ce vedeți nu este decât o previzualizare, nu ați reușit decât să redactați primul text în Wikipedia, dar nu și să-l salvați în Wikipedia. Diferența dintre cele două este că în acest moment doar dumneavoastră vedeți rezultatul modificărilor pe care le-ați făcut, însă cineva care vizitează pagina respectivă va vedea versiunea anterioară. Observați că fereastra în care ați ajuns continuă să conțină caseta de editare de text în partea de jos. Astfel, puteți modifica în continuare pagina. Pentru a salva efectiv modificările, trebuie să apăsați pe butonul Salvare pagină (NU faceți asta acum!).



Salvarea paginii |


Ca un contribuitor care se respectă este elegant să adăugați un rezumat al modificărilor pe care le-ați făcut. Acest pas nu este necesar din punct de vedere tehnic, însă este un gest de curtoazie față de ceilalți contribuitori. Pentru a termina acest exercițiu, introduceți un comentariu succint al modificărilor făcute (în cazul de față scrieți de exemplu „test”) în caseta mică de text intitulată Descrierea modificărilor și aflată imediat sub caseta de editare (vedeți un exemplu mai jos). Bifarea primei căsuțe va marca contribuția dvs. ca fiind una minoră și se aplică cel mai des la corecturi ortografice. Bifarea celei de-a doua căsuțe va include pagina în pagini urmărite, opțiune disponibilă în partea din dreapta sus. Acum apăsați în sfârșit pe butonul Salvare pagină.


Dacă totul a funcționat cum trebuie vi s-a afișat noua versiune a paginii, cu modificările pe care le-ați adus. Nu mai sunteți în modul de editare, caseta mare de text nu mai apare, ci acesta este rezultatul final. Reușiți să vă regăsiți textul în pagină? Felicitări! Acum chiar v-ați lăsat definitiv amprenta în Wikipedia: textul pe care tocmai l-ați scris va apărea oricui vizitează acea pagină!




Descrierea modificărilor


 

Aceasta este o modificare minoră Urmărește această pagină

Materialele care încalcă drepturile de autor vor fi șterse. Materialele enciclopedice trebuie să fie verificabile. Contribuția este eliberată irevocabil sub licențele CC-BY-SA 3.0 și GFDL. Acceptați că pentru creditarea sub licența CC este suficientă o hiperlegătură sau un URL. Vedeți detalii la Termenii de utilizare.


Salvare paginăPrevizualizare Arată diferențele Revocare





Istoricul paginii |


Vezi și: Ajutor:Istoricul articolului.

Să vedem acum ce era cu descrierea modificărilor. Dacă apăsați pe legătura Istoric din partea de sus a paginii vi se va afișa lista cronologică de versiuni a paginii. În dreptul ultimei versiuni (prima de sus în listă) apare numele dumneavoastră de utilizator, data și ora la care ați modificat pagina și descrierea pe care ați introdus-o. Dacă o să vă uitați la restul listei puteți vedea cât de ușor este să vă dați seama cine și ce a făcut dacă a existat un sumar sugestiv al modificărilor.



Schimbări recente |


În același mod în care ați putut vedea istoricul unei pagini puteți vedea și istoricul întregului proiect Wikipedia în limba română: apăsați pe legătura Schimbări recente din meniul Wikipedia aflat sus în stânga. Aici vedeți ultimele modificări în întreaga Wikipedia, ordonate la fel ca adineauri, cu cele mai recente sus. Observați că și aici apar numele dumneavoastră de utilizator și descrierea modificărilor, așa cum ați scris-o mai devreme.



Pasul următor |


Acum ați învățat elementele de bază ale editării în Wikipedia, puteți trece la pasul doi: învățați care este formatul surselor Wikipedia în pagina Cum modific o pagină. Este recomandat să citiți măcar o dată și acea pagină, chiar dacă nu rețineți decât puțin din ea la prima citire. Veți ști ce se poate face și veți ști unde să căutați informațiile când veți avea nevoie de ele. În mod ideal ar trebui să experimentați formatele descrise acolo tot în Groapa cu nisip; puteți folosi la infinit funcția de previzualizare fără a afecta pagina respectivă, verificându-vă astfel succesul fără a vă plimba între pagina de editare și pagina finală.



Vezi și |



  • Ajutor:Wikizare

  • Extensii Wikimedia

  • Wikipedia:Cereri pentru modificarea interfeței

  • Interfața MediaWiki

  • Pagini speciale

  • Toate paginile


  • {{Selectskin}}










Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Ajutor:Cum_modific_o_pagină&oldid=12694706










Meniu de navigare



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgPageParseReport":{"limitreport":{"cputime":"0.132","walltime":"0.172","ppvisitednodes":{"value":874,"limit":1000000},"ppgeneratednodes":{"value":0,"limit":1500000},"postexpandincludesize":{"value":35607,"limit":2097152},"templateargumentsize":{"value":16757,"limit":2097152},"expansiondepth":{"value":11,"limit":40},"expensivefunctioncount":{"value":0,"limit":500},"unstrip-depth":{"value":0,"limit":20},"unstrip-size":{"value":0,"limit":5000000},"entityaccesscount":{"value":0,"limit":400},"timingprofile":["100.00% 120.212 1 -total"," 47.10% 56.618 1 Format:WikiAjutor"," 43.94% 52.816 1 Format:Casetă_de_navigare_simplă"," 23.89% 28.717 1 Format:Vezi_și"," 20.37% 24.489 1 Format:Descrierea_modificărilor"," 20.10% 24.166 1 Format:Dezlink"," 11.88% 14.283 3 Format:Button"," 4.57% 5.499 3 Format:Linear-gradient"," 3.59% 4.311 1 Format:Tnavbar"," 3.39% 4.072 2 Format:!)"]},"scribunto":{"limitreport-timeusage":{"value":"0.006","limit":"10.000"},"limitreport-memusage":{"value":591965,"limit":52428800}},"cachereport":{"origin":"mw1279","timestamp":"20190323184048","ttl":2592000,"transientcontent":false}}});mw.config.set({"wgBackendResponseTime":92,"wgHostname":"mw1324"});});

Popular posts from this blog

Taj Mahal Inhaltsverzeichnis Aufbau | Geschichte | 350-Jahr-Feier | Heutige Bedeutung | Siehe auch |...

Baia Sprie Cuprins Etimologie | Istorie | Demografie | Politică și administrație | Arii naturale...

Ciclooctatetraenă Vezi și | Bibliografie | Meniu de navigare637866text4148569-500570979m