Skip to main content

Pagina principală Meniu de navigareActualizațiDonații2 mai21 aprilie21 aprilie15 aprilie11...


Pagina principală


Vizitează-ne pe FacebookTK email icon.svgAjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăCum creez un articolCafeneaAmbasadă / EmbassyDonațiiPortalCăutareIndexCategoriidiplomatevreiUngaria ocupată de naziștiHolocaustuluiBudapestaAsediului BudapesteiArmata RoșiesovieticeKGBLubiankaMoscovaRusiaserviciile americane de informațiicetățean de onoare al Statelor Unitedrept între popoareComitet Raoul Wallenberg în Statele UnitePremiul Raoul WallenbergMedalia de Aur a Congresuluicele 716 pagini recomandate4 mai6 maiÎncepeți de aiciViațăBiologieMicrobiologiePlanteNevertebrateCordatePeștiAmfibieniReptilePăsăriMamifereFilozofie religioasăTeismAteismCreștinismIudaismHinduismBudismIslamTexte religioaseCronologieIstorieCivilizațiiPopoare anticeArheologieRăzboiActualitățiGuvernulGeografieEconomieEducațiePoliticăMediu înconjurătorCulturăIstorieRomâniArmatăSport










(function(){var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node){node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eascundeu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="ro" dir="ltr"u003Eu003Cdiv class="plainlinks" style="border: 1px solid #ddd; margin: 0 0 3px;"u003Enu003Cdiv class="nomobile" style="float:right"u003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2019"u003Eu003Cimg alt="Logo original-t.png" src="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/171px-Logo_original-t.png" decoding="async" width="171" height="95" srcset="//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/258px-Logo_original-t.png 1.5x, //upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d3/Logo_original-t.png/342px-Logo_original-t.png 2x" data-file-width="1800" data-file-height="1000" /u003Eu003C/au003Eu003C/divu003Enu003Cdiv style="color: grey; max-width:1280px; margin: 12px auto; font-family: Tahoma, u0026#39;DejaVu Sans Condensedu0026#39;, sans-serif; text-align: center; font-size: 16pt; position: relative;"u003EVă invităm să participați la concursul u003Ca href="/wiki/Wikipedia:Wikimedia_CEE_Spring_2019" title="Wikipedia:Wikimedia CEE Spring 2019"u003EWikimedia CEE Springu003C/au003E. Săptămâna aceasta sunt promovate articolele propuse de wikipediștii din u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Bulgaria" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Bulgaria"u003EBulgariau003C/au003E, u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Don_region" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Don region"u003ERegiunea Donuluiu003C/au003E, u003Ca href="https://meta.wikimedia.org/wiki/Wikimedia_CEE_Spring_2019/Structure/Tatarstan" class="extiw" title="m:Wikimedia CEE Spring 2019/Structure/Tatarstan"u003ETatarstanu003C/au003E.u003C/divu003Enu003Cdiv style="clear: both;"u003Eu003C/divu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";}}());




Pagina principală




De la Wikipedia, enciclopedia liberă






Jump to navigation
Jump to search














Articole de calitate

Conținut recomandat


Raoul Wallenberg

Raoul Gustaf Wallenberg (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, diplomat și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de evrei din Ungaria ocupată de naziști în timpul Holocaustului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la Budapesta între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.


La ianuarie 1945, în timpul Asediului Budapestei de către Armata Roșie, Wallenberg a fost reținut de autoritățile sovietice sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă KGB din Lubianka, o clădire aflată în Moscova, Rusia, în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu serviciile americane de informații⁠(en), rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.


Pentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american Tom Lantos, el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut cetățean de onoare al Statelor Unite⁠(en). El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca drept între popoare. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite⁠(en) înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual Premiul Raoul Wallenberg⁠(en) pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat Medalia de Aur a Congresului⁠(en) american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”


continuare...


Alte sugestii dintre cele 716 pagini recomandate:



  • Nikita Sergheevici Hrușciov

  • Budism

  • Acordul Averescu-Racovski




Știați că?

Știați că?



Donaldtrumpi frontal.jpg


  • ... specia de molii Neopalpa donaldtrumpi (foto) a fost denumită astfel datorită solzilor alb-gălbui de pe cap, care amintesc de părul președintelui american Donald Trump?

  • ... Stan Lee, creatorul personajului Omul Păianjen, provenea din evrei emigrați din România?

  • ... cea mai mare exploatare vizitabilă a sării din Europa este Salina Slănic?

  • ... prima traducere a Bibliei în limba maghiară a fost făcută de pastorii husiți Toma Peczy și Valentin Milaky la Târgu Trotuș, Bacău, în 1437?

  • ... în rafinării au existat locomotive cu abur fără focar, ce erau încărcate cu abur de la o centrală externă?

  • ... în cazul cedării unui motor, direcția unui avion este folosită pentru a compensa tendința de rotire în jurul axei verticale?

  • ... muzica filmului Aventurile rabinului Jacob a fost compusă de Vladimir Cosma?

  • ... fizicianul Max Born, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică, este bunicul cântăreței Olivia Newton-John?













Știri

Știri


Leonardo da Vinci, new portrait.jpg


  • 2 mai Se împlinesc 500 de ani de la moartea lui Leonardo da Vinci (imagine).


  • 21 aprilie Volodîmîr Zelenski a fost ales președinte al Ucrainei cu 73% din voturi.


  • 21 aprilie Aproximativ 250 de oameni au fost uciși și peste 500 răniți într-o serie de explozii la biserici și hoteluri din Sri Lanka.


  • 15 aprilie Un incendiu de proporții a izbucnit la catedrala Notre-Dame din Paris.


  • 11 aprilie Președintele Sudanului, Omar al-Bashir, a fost înlăturat din funcție și arestat în urma unei lovituri de stat a armatei.


Ziua de astăzi în istorie

Ziua de astăzi în istorie


5 mai: Cinco de Mayo
Adunarea Stărilor Generale, 5 mai 1789



  • 553 e.n. — A început al doilea conciliu de la Constantinopol, considerat de multe biserici ca fiind al cincilea conciliu ecumenic.


  • 1789 — La Versailles, s-a întrunit Adunarea Stărilor Generale (în imagine) pentru a discuta criza financiară din Franța, adunare ce avea să declanșeze o serie de evenimente ce au condus la declanșarea Revoluției Franceze.


  • 1949 — Zece țări din Europa au semnat tratatul de la Londra, prin care s-a constituit Consiliul Europei.


  • Nașteri: Karl Marx (1818) – Henryk Sienkiewicz (1846) – Arthur Schwalow (1921)


  • Decese: Galerius (311 e.n.) – Napoleon Bonaparte (1821) – Peter Gustav Dirichlet (1859)


Alte aniversări: 4 mai – 5 mai – 6 mai



Comunitate

Comunitate


Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.



  • Răsfoiți articolele de calitate și faceți propuneri pentru noi astfel de articole.

  • Consultați politica oficială și eticheta Wikipediei.

  • Apreciați Wikipedia pe Facebook sau promovați-ne pe site-ul dumneavoastră.

  • Există peste 13.800 de localități în România și 1.500 în Republica Moldova. Noi avem câte un articol pentru fiecare dintre ele. Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată.













Wikipedia Română în subiecte



















Științe exacte și matematică

Științe aplicate · Fizică · Chimie · Astronomie · Oameni de știință · Geometrie · Algebră · Matematicieni



Inginerie și tehnologie

Transport · Mașini · Inginerie · Telecomunicații · Informatică și Electronică · Nanotehnologie · Agricultură · Spațiu · Tehnologie militară



Sănătate și medicină

Corpul uman · Boli · Psihologie · Nutriție · Genetică · Tratamente · Urgențe medicale


Biologie

Viață · Biologie · Microbiologie · Plante · Nevertebrate · Cordate · Pești · Amfibieni · Reptile · Păsări · Mamifere











Pământ și geografie

Geologie · Ecologie · Țări · Hărți · Orașe · Mări și oceane · Dealuri · Râuri · Insule · Vreme și climă · Expediții



Societate și științe sociale

Societate · Cultură · Sociologie · Antropologie · Politologie · Guvern · Drept · Politică · Justiție · Educație · Armată



Afaceri și economie

Economie · Industrie · Afaceri · Bănci



Religie și filozofie

Filozofie religioasă · Teism · Ateism · Creștinism · Iudaism · Hinduism · Budism · Islam · Texte religioase











Limbi și literatură

Lingvistică · Familii de limbi · Limbi antice · Limbi dispărute · Gramatică · Scriere · Poezie · Romane · Literatură fantastică · Literatură română


Artă

Arhitectură · Sculptură · Muzică · Dans · Pictură · Fotografie · Film



Sport și divertisment

Competiții sportive · Fotbal · Tenis · Baschet · Handbal · Divertisment


Istorie

Cronologie · Istorie · Civilizații · Popoare antice · Arheologie · Război · Actualități











Femei și feminism

Femei după ocupație · Violența împotriva femeilor · Femei în știință · Filozofi · Scriitoare · Romanciere · Laureate ale Premiului Nobel


Biografie

Scriitori · Oameni de știință · Matematicieni · Cântăreți · Actori · Politicieni · Sportivi


Europa

Uniunea Europeană · Țări · Geografie · Politică · Educație · Economie · Istorie · Mediu înconjurător · Limbi · Cultură · Societate · Europeni · Demografie · Sport


România

Guvernul · Geografie · Economie · Educație · Politică · Mediu înconjurător · Cultură · Istorie · Români · Armată · Sport





Alte proiecte



Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:



























   

wikt:


Wikționar
Dicționar liber


   

n:


Wikiștiri
Sursă de știri


   

q:


Wikicitat
Citate și proverbe


   

b:


Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere


   

Wikispecies:Pagina principală


Wikispecii
Director de specii


   

s:Pagina principală


Wikisursă
Bibliotecă liberă


   

voy:


Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere


   

commons:Pagina principală


Commons
Resurse media partajate


   

m:Pagina principală


Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor














Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagina_principală&oldid=12571137










Meniu de navigare



























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgPageParseReport":{"limitreport":{"cputime":"0.468","walltime":"0.607","ppvisitednodes":{"value":536,"limit":1000000},"ppgeneratednodes":{"value":0,"limit":1500000},"postexpandincludesize":{"value":33054,"limit":2097152},"templateargumentsize":{"value":1685,"limit":2097152},"expansiondepth":{"value":6,"limit":40},"expensivefunctioncount":{"value":21,"limit":500},"unstrip-depth":{"value":0,"limit":20},"unstrip-size":{"value":0,"limit":5000000},"entityaccesscount":{"value":1,"limit":400},"timingprofile":["100.00% 401.470 1 -total"," 4.76% 19.115 1 Format:Aniversările_zilei"," 4.08% 16.368 1 Format:Aniversările_zilei/5_mai"," 3.16% 12.675 1 Format:Aniversările_zilei/core"," 2.25% 9.031 1 Format:Proiecteinrudite"," 2.17% 8.721 5 Format:Ill"," 1.14% 4.582 9 Format:Click"," 1.05% 4.215 1 Format:Știați_că"," 0.95% 3.828 1 Pagina_principală/Categorii"," 0.87% 3.473 1 Wikipedia:Articol_de_calitate/Sus"]},"scribunto":{"limitreport-timeusage":{"value":"0.289","limit":"10.000"},"limitreport-memusage":{"value":22226791,"limit":52428800},"limitreport-logs":"155701699nBefore Refs = "{{Infocaseta Biografie\n| nume = Raoul Gustaf Wallenberg\n| image = Raoul Wallenberg.jpg\n| iamgesize = 250px\n|descriere = Raoul Wallenbergu003Cbr /u003E u003Csmallu003E(fotografie pe pașaportul diplomatic, iunie 1944)u003C/smallu003E\n| data_nașterii = [[4 august]] [[1912]]\n| locul_nașterii = [[Fișier:Flag of Sweden.svg|25px]] [[Lidingö]], [[Stockholms län]], [[Suedia]]\n| data_decesului = [[16 iulie]] [[1947]] (presupus)\n| locul_decesului = [[Fișier:Flag of the Soviet Union.svg|25px]] [[Moscova]], [[Uniunea Sovietica]] (presupus)\n| ocupație = diplomat\n| părinți = Raoul Oscar Wallenbergu003Cbr /u003E Maria (Maj) Sofia Wising-Wallenberg\n}}\n'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?u003Cref group=lower-alphau003EData decesului se bazează pe o scrisoare adresată familiei sale de către autoritățile sovietice în 1957 și este disputată de unii.u003C/refu003Eu003Cref name=NYT02151957/u003Eu003Cref name=NNDBu003E{{cite web |url= http://www.nndb.com/people/744/000111411 |title=Raoul Wallenberg |accessdate=2007-02-12 |publisher=[[Notable Names Database]]}}u003C/refu003Eu003Crefu003E{{cite news |url=http://www.nytimes.com/2010/04/02/world/europe/02wallenberg.html?scp=1u0026sq=Wallenbergu0026st=cse |work=The New York Times |title=Archives Throw Doubt on Wallenberg Death Date |date=April 1, 2010 |accessdate=2010-05-22}}u003C/refu003E) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.u003Cref name=YVu003E{{cite web |url=http://db.yadvashem.org/righteous/family.html?language=enu0026itemId=4018150 |title= Yad Vashem database | quote= who saved the lives of tens of thousands of Jews in Budapest during World War II ... and put some 15,000 Jews into 32 safe houses.|accessdate=2007-02-12 |publisher = [[Yad Vashem]]|archiveurl = http://db.yadvashem.org/righteous/family.html?language=enu0026itemId=4018150 |archivedate = 2007-02-07}}u003C/refu003E\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut.u003Crefu003E[http://www.raoul-wallenberg.eu/articles/raoul-wallenbergs-arrest-order-signed-by-bulganin-in-january-1945/ Ordinul de arestare a lui Raoul Wallenberg, semnat de Bulganin în ianuarie 1945]u003C/refu003E S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.u003Crefu003E{{cite news| url=http://www.time.com/time/world/article/0,8599,1807803,00.html | work=Time | title=Unraveling Raoul Wallenberg's Secrets | date=May 19, 2008}}u003C/refu003E\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american [[Tom Lantos]], el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului.u003Cref name = PM /u003E Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”.u003Cref name = Missionu003E{{cite web|title = The Raoul Wallenberg Committee of the United States u0026ndash; Our Mission|url = http://www.raoulwallenberg.org/aboutus.htm.html|accessdate = 2013-06-08}}u003C/refu003E El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”u003Cref name=\"thomas.loc.gov\"u003E{{cite web | title=The Library of Congress: Bill Summary u0026 Status 112th Congress (2011 - 2012) H.R. 3001|url=http://thomas.loc.gov/cgi-bin/query/z?c112:H.R.3001:}}u003C/refu003E"nBefore templates = "{{Infocaseta Biografie\n| nume = Raoul Gustaf Wallenberg\n| image = Raoul Wallenberg.jpg\n| iamgesize = 250px\n|descriere = Raoul Wallenbergu003Cbr /u003E u003Csmallu003E(fotografie pe pașaportul diplomatic, iunie 1944)u003C/smallu003E\n| data_nașterii = [[4 august]] [[1912]]\n| locul_nașterii = [[Fișier:Flag of Sweden.svg|25px]] [[Lidingö]], [[Stockholms län]], [[Suedia]]\n| data_decesului = [[16 iulie]] [[1947]] (presupus)\n| locul_decesului = [[Fișier:Flag of the Soviet Union.svg|25px]] [[Moscova]], [[Uniunea Sovietica]] (presupus)\n| ocupație = diplomat\n| părinți = Raoul Oscar Wallenbergu003Cbr /u003E Maria (Maj) Sofia Wising-Wallenberg\n}}\n'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american [[Tom Lantos]], el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nBefore images = "{{Infocaseta Biografie\n| nume = Raoul Gustaf Wallenberg\n| image = Raoul Wallenberg.jpg\n| iamgesize = 250px\n|descriere = Raoul Wallenbergu003Cbr /u003E u003Csmallu003E(fotografie pe pașaportul diplomatic, iunie 1944)u003C/smallu003E\n| data_nașterii = [[4 august]] [[1912]]\n| locul_nașterii = [[Fișier:Flag of Sweden.svg|25px]] [[Lidingö]], [[Stockholms län]], [[Suedia]]\n| data_decesului = [[16 iulie]] [[1947]] (presupus)\n| locul_decesului = [[Fișier:Flag of the Soviet Union.svg|25px]] [[Moscova]], [[Uniunea Sovietica]] (presupus)\n| ocupație = diplomat\n| părinți = Raoul Oscar Wallenbergu003Cbr /u003E Maria (Maj) Sofia Wising-Wallenberg\n}}\n'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american [[Tom Lantos]], el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nbefore removeInfobox = "{{Infocaseta Biografie\n| nume = Raoul Gustaf Wallenberg\n| image = Raoul Wallenberg.jpg\n| iamgesize = 250px\n|descriere = Raoul Wallenbergu003Cbr /u003E u003Csmallu003E(fotografie pe pașaportul diplomatic, iunie 1944)u003C/smallu003E\n| data_nașterii = [[4 august]] [[1912]]\n| locul_nașterii = | data_decesului = [[16 iulie]] [[1947]] (presupus)\n| locul_decesului = [[Fișier:Flag of the Soviet Union.svg|25px]] [[Moscova]], [[Uniunea Sovietica]] (presupus)\n| ocupație = diplomat\n| părinți = Raoul Oscar Wallenbergu003Cbr /u003E Maria (Maj) Sofia Wising-Wallenberg\n}}\n'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american [[Tom Lantos]], el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nafter removeInfobox = "'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american [[Tom Lantos]], el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nAfter Files = "'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american [[Tom Lantos]], el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nBefore backlink = "'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american Tom Lantos, el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nAfter backlink = "'''Raoul Gustaf Wallenberg''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu {{Ill|en|Office of Strategic Services|4=serviciile americane de informații}}, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american Tom Lantos, el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut {{Ill|en|cetățean de onoare al Statelor Unite|Honorary Citizen of the United States}}. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un {{Ill|en|Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|The Raoul Wallenberg Committee of the United States|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite}} înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual {{Ill|en|Premiul Raoul Wallenberg|Raoul Wallenberg Award}} pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat {{Ill|en|Medalia de Aur a Congresului|Congressional Gold Medal}} american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nPreprocessed = "__NOEDITSECTION__u003Cdiv style=\"float:right; margin:0em 0em 0.1em 1em\"u003E[[Fișier:Raoul Wallenberg.jpg|border|100px|Raoul Wallenberg]]u003C/divu003E\n\n'''[[Raoul Wallenberg|Raoul Gustaf Wallenberg]]''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu [[Office of Strategic Services|serviciile americane de informații]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Office of Strategic Services|u003Cspan title=\"„Office of Strategic Services” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american Tom Lantos, el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut [[cetățean de onoare al Statelor Unite]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Honorary Citizen of the United States|u003Cspan title=\"„Honorary Citizen of the United States” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un [[Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:The Raoul Wallenberg Committee of the United States|u003Cspan title=\"„The Raoul Wallenberg Committee of the United States” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual [[Premiul Raoul Wallenberg]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Raoul Wallenberg Award|u003Cspan title=\"„Raoul Wallenberg Award” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat [[Medalia de Aur a Congresului]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Congressional Gold Medal|u003Cspan title=\"„Congressional Gold Medal” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"nFinal version = "__NOEDITSECTION__u003Cdiv style=\"float:right; margin:0em 0em 0.1em 1em\"u003E[[Fișier:Raoul Wallenberg.jpg|border|100px|Raoul Wallenberg]]u003C/divu003E\n\n'''[[Raoul Wallenberg|Raoul Gustaf Wallenberg]]''' (n. 4 august 1912 – d. 17 iulie 1947?) a fost un arhitect, om de afaceri, [[diplomat]] și umanitarist suedez. Este renumit pentru eforturile sale reușite de a salva între câteva zeci de mii și o sută de mii de [[evrei]] din [[Ungaria în timpul celui de-al Doilea Război Mondial|Ungaria ocupată de naziști]] în timpul [[Holocaust]]ului, de fasciștii maghiari și de naziști în ultimele etape ale celui de al Doilea Război Mondial. Servind ca trimis special al Suediei la [[Budapesta]] între iulie și decembrie 1944, Wallenberg a emis pașapoarte protectoare și a adăpostit evrei în clădiri pe care le-a desemnat teritoriu suedez, salvând zeci de mii de vieți omenești.\n\nLa ianuarie 1945, în timpul [[Bătălia de la Budapesta|Asediului Budapestei]] de către [[Armata Roșie]], Wallenberg a fost reținut de autoritățile [[URSS|sovietice]] sub suspiciunea de spionaj și a dispărut. S-a relatat ulterior că ar fi murit la 17 iulie 1947, încarcerat de autoritățile comuniste și de poliția secretă [[KGB]] din [[Lubianka (KGB)|Lubianka]], o clădire aflată în [[Moscova]], [[Rusia]], în care se aflau sediul KGB și închisoare asociată. Motivele din spatele arestării și încarcerării lui Wallenberg de către guvernul sovietic, ca și întrebările privind circumstanțele decesului său și posibilele legături cu [[Office of Strategic Services|serviciile americane de informații]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Office of Strategic Services|u003Cspan title=\"„Office of Strategic Services” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E, rămân misterioase și sunt subiect de continuă speculație.\n\nPentru acțiunile sale curajoase în favoarea evreilor maghiari, Raoul Wallenberg este subiect al numeroaselor eforturi umanitare în deceniile de după presupusa sa moarte. În 1981, congressmanul american Tom Lantos, el însuși unul dintre acei evrei salvați de Wallenberg, a susținut o lege prin care Wallenberg era făcut [[cetățean de onoare al Statelor Unite]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Honorary Citizen of the United States|u003Cspan title=\"„Honorary Citizen of the United States” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E. El este și cetățean de onoare al Canadei, Ungariei, Australiei și Israelului. Israelul l-a desemnat pe Wallenberg și ca [[Drepți între popoare|drept între popoare]]. I s-au dedicat monumente, și străzi au primit numele lui în întreaga lume. Există un [[Comitetul Raoul Wallenberg din Statele Unite|Comitet Raoul Wallenberg în Statele Unite]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:The Raoul Wallenberg Committee of the United States|u003Cspan title=\"„The Raoul Wallenberg Committee of the United States” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E înființat în 1981 pentru a „perpetua idealurile umanitare și curajul non-violent al lui Raoul Wallenberg”. El decernează anual [[Premiul Raoul Wallenberg]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Raoul Wallenberg Award|u003Cspan title=\"„Raoul Wallenberg Award” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E pentru a recunoaște meritele persoanelor care duc aceste scopuri la îndeplinire. La 26 iulie 2012, i s-a acordat [[Medalia de Aur a Congresului]]u003Csupu003Eu003Csmallu003Eu0026#x2060;([[:en:Congressional Gold Medal|u003Cspan title=\"„Congressional Gold Medal” la Wikipedia în engleză\"u003Eenu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E american „ca recunoaștere a realizărilor și acțiunilor sale eroice din timpul Holocaustului.”"na1 = "Nikita Sergheevici Hrușciov"na2 = "Budism"na3 = "Acordul Averescu-Racovski"n"},"cachereport":{"origin":"mw1253","timestamp":"20190505004313","ttl":3600,"transientcontent":true}}});});{"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Pagina principalu0103","url":"https://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","author":{"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects"},"publisher":{"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png"}},"datePublished":"2003-07-12T09:06:42Z","dateModified":"2019-01-02T08:54:37Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/c/cd/Donaldtrumpi_frontal.jpg","headline":"Pagina principalu0103 a unui proiect Wikimedia"}(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgBackendResponseTime":131,"wgHostname":"mw1275"});});

Popular posts from this blog

Taj Mahal Inhaltsverzeichnis Aufbau | Geschichte | 350-Jahr-Feier | Heutige Bedeutung | Siehe auch |...

Baia Sprie Cuprins Etimologie | Istorie | Demografie | Politică și administrație | Arii naturale...

Nicolae Petrescu-Găină Cuprins Biografie | Opera | In memoriam | Varia | Controverse, incertitudini...