Skip to main content

Pagina principală Meniu de navigareActualizațiDonații8 septembrie6 septembrie2 septembrie16 iulie2...


Pagina principală


Vizitează-ne pe FacebookTK email icon.svgAjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăCum creez un articolCafeneaAmbasadă / EmbassyDonațiiPortalCăutareIndexCategoriienglezăPhiladelphiaDeclarației de IndependențăClopotulWhitechapel Bell FoundryLeviticulJohn Marshallal Doilea Congres ContinentalNational Park ServiceRăzboiului ReceIndependence Mallcele 729 de pagini recomandate12 septembrie14 septembrieÎncepeți de aiciViațăBiologieMicrobiologiePlanteNevertebrateCordatePeștiAmfibieniReptilePăsăriMamifereFilozofie religioasăTeismAteismCreștinismIudaismHinduismBudismIslamCronologieIstorieCivilizațiiPopoare anticeArheologieRăzboiActualitățiGuvernulGeografieEconomieEducațiePoliticăMediu înconjurătorCulturăIstorieRomâniArmatăSport










(function(){var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node){node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eascundeu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="ro" dir="ltr"u003Eu003Cdiv align="center" class="plainlinks"u003Enu003Cpu003EÎn septembrie, Wikipedia organizează un u003Cbu003Eu003Ca rel="nofollow" class="external text" href="http://wikilovesmonuments.ro/?utm_source=wikiu0026amp;utm_medium=sitenoticeu0026amp;utm_campaign=2019"u003Econcurs de fotografieu003C/au003Eu003C/bu003E liberă având ca temă u003Ca href="/wiki/Lista_monumentelor_istorice_din_Rom%C3%A2nia" title="Lista monumentelor istorice din România"u003Emonumentele istorice din Româniau003C/au003E. Toți vizitatorii sunt invitați să u003Ca rel="nofollow" class="external text" href="http://wikilovesmonuments.ro/participare/?utm_source=wikiu0026amp;utm_medium=sitenoticeu0026amp;utm_campaign=2019"u003Eparticipeu003C/au003E!nu003C/pu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";}}());




Pagina principală




De la Wikipedia, enciclopedia liberă






Jump to navigation
Jump to search














Articole de calitate

Conținut recomandat


Clopotul Libertății

Clopotul Libertății (în engleză Liberty Bell) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în Philadelphia, Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a Declarației de Independență la 8 iulie 1776.


Clopotul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi Whitechapel Bell Foundry⁠(d)) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din Leviticul 25:10): „Proclaim LIBERTY throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți SLOBOZENIA în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită Casa Independenței⁠(d) — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile aboliționiste, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem John Marshall în 1835.


Clopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din al Doilea Congres Continental. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.


După al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia National Park Service⁠(d), rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul Războiului Rece și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la Independence Mall⁠(d) în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii.


continuare...


Alte sugestii dintre cele 729 de pagini recomandate:



  • Drummer Boy

  • Bătălia Belgiei

  • Sava Henția




Știați că?

Știați că?



Jelly cc11.jpg


  • ... meduza (foto) nu are creier, inimă și urechi?

  • ... Soarele este o pitică galbenă cu spectrul G2V?

  • ... denumirea companiei LEGO provine din cuvintele daneze „leg godt”, care înseamnă „joacă bine”?

  • ... numele lunii august provine de la primul împărat roman, Octavianus Augustus?

  • ... gimnofionii sunt amfibieni lipsiți de membre și de ureche mijlocie, care fac parte din ordinul Gymnophiona?

  • ... specia de molii Neopalpa donaldtrumpi a fost denumită astfel datorită solzilor alb-gălbui de pe cap, care amintesc de părul președintelui american Donald Trump?

  • ... Stan Lee, creatorul personajului Omul Păianjen, provenea din evrei emigrați din România?

  • ... cea mai mare exploatare vizitabilă a sării din Europa este Salina Slănic?













Știri

Știri


Bernadette Szőcs


  • 8 septembrie Echipa națională de tenis de masă feminin a României a câștigat pentru a cincea oară titlul european (în imagine Bernadette Szőcs, componentă a echipei naționale).


  • 6 septembrie Robert Mugabe, fostul președinte al republicii Zimbabwe, a murit la vârsta de 95 de ani.


  • 2 septembrie Uraganul Dorian, uragan de categoria a 5-a pe scara Saffir-Simpson, a făcut cel puțin 20 de morți în Bahamas.


  • 16 iulie Creștin-democrata Ursula von der Leyen a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene.


  • 2 iulie A avut loc eclipsa totală de Soare din 2019, vizibilă preponderent în emisfera sudică.


Ziua de astăzi în istorie

Ziua de astăzi în istorie


13 septembrie:
Semnarea acordurilor de la Oslo



  • 1759 — În Războiul de Șapte Ani, o armată britanică a învins una franceză în bătălia de la Câmpul lui Abraham, lângă Quebec City.


  • 1848 — O companie românească de pompieri a încercat o ultimă tentativă de apărare a revoluției de la 1848 din Țara Românească împotriva intervenției otomane în bătălia din Dealul Spirii.


  • 1993 — După mai multe runde de negocieri desfășurate în secret în Norvegia, Primul Ministru al Israelului, Itzhak Rabin și liderul OEP Yasser Arafat au semnat acordurile de la Oslo (în imagine).


  • Nașteri: Jan Brueghel cel Tânăr (1601) – Robert Robinson (1886) – Óscar Arias Sánchez (1940)


  • Decese: Michel de Montaigne (1592) – Aurel Vlaicu (1913) – August Krogh (1949)


Alte aniversări: 12 septembrie – 13 septembrie – 14 septembrie



Comunitate

Comunitate


Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.



  • Răsfoiți articolele de calitate și faceți propuneri pentru noi astfel de articole.

  • Consultați politica oficială și eticheta Wikipediei.

  • Apreciați Wikipedia pe Facebook sau promovați-ne pe site-ul dumneavoastră.

  • Există peste 13.800 de localități în România și 1.500 în Republica Moldova. Noi avem câte un articol pentru fiecare dintre ele. Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată.













Wikipedia Română în subiecte



















Științe exacte și matematică

Științe aplicate · Fizică · Chimie · Astronomie · Oameni de știință · Geometrie · Algebră · Matematicieni



Inginerie și tehnologie

Transport · Mașini · Inginerie · Telecomunicații · Informatică și Electronică · Nanotehnologie · Agricultură · Spațiu · Tehnologie militară



Sănătate și medicină

Corpul uman · Boli · Psihologie · Nutriție · Genetică · Tratamente · Urgențe medicale


Biologie

Viață · Biologie · Microbiologie · Plante · Nevertebrate · Cordate · Pești · Amfibieni · Reptile · Păsări · Mamifere











Pământ și geografie

Geologie · Ecologie · Țări · Hărți · Orașe · Mări și oceane · Dealuri · Râuri · Insule · Vreme și climă · Expediții



Societate și științe sociale

Societate · Cultură · Sociologie · Antropologie · Politologie · Guvern · Drept · Politică · Justiție · Educație · Armată



Afaceri și economie

Economie · Industrie · Afaceri · Bănci



Religie și filozofie

Filozofie religioasă · Teism · Ateism · Creștinism · Iudaism · Hinduism · Budism · Islam











Limbi și literatură

Lingvistică · Familii de limbi · Limbi antice · Limbi dispărute · Gramatică · Scriere · Poezie · Romane · Literatură fantastică · Literatură română


Artă

Arhitectură · Sculptură · Muzică · Dans · Pictură · Fotografie · Film



Sport și divertisment

Competiții sportive · Fotbal · Tenis · Baschet · Handbal · Divertisment


Istorie

Cronologie · Istorie · Civilizații · Popoare antice · Arheologie · Război · Actualități











Femei și feminism

Femei după ocupație · Violența împotriva femeilor · Femei în știință · Filozofi · Scriitoare · Romanciere · Laureate ale Premiului Nobel


Biografie

Scriitori · Oameni de știință · Matematicieni · Cântăreți · Actori · Politicieni · Sportivi


Europa

Uniunea Europeană · Țări · Geografie · Politică · Educație · Economie · Istorie · Mediu înconjurător · Limbi · Cultură · Societate · Europeni · Demografie · Sport


România

Guvernul · Geografie · Economie · Educație · Politică · Mediu înconjurător · Cultură · Istorie · Români · Armată · Sport





Alte proiecte



Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:



























   

wikt:


Wikționar
Dicționar liber


   

n:


Wikiștiri
Sursă de știri


   

q:


Wikicitat
Citate și proverbe


   

b:


Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere


   

Wikispecies:Pagina principală


Wikispecii
Director de specii


   

s:Pagina principală


Wikisursă
Bibliotecă liberă


   

voy:


Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere


   

commons:Pagina principală


Commons
Resurse media partajate


   

m:Pagina principală


Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor














Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagina_principală&oldid=12964142













Meniu de navigare



























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgPageParseReport":{"limitreport":{"cputime":"0.428","walltime":"0.583","ppvisitednodes":{"value":463,"limit":1000000},"ppgeneratednodes":{"value":0,"limit":1500000},"postexpandincludesize":{"value":33220,"limit":2097152},"templateargumentsize":{"value":883,"limit":2097152},"expansiondepth":{"value":7,"limit":40},"expensivefunctioncount":{"value":10,"limit":500},"unstrip-depth":{"value":0,"limit":20},"unstrip-size":{"value":0,"limit":5000000},"entityaccesscount":{"value":3,"limit":400},"timingprofile":["100.00% 448.438 1 -total"," 9.02% 40.465 1 Format:En"," 5.05% 22.657 1 Format:Aniversările_zilei"," 4.55% 20.406 4 Format:Ill-wd"," 4.31% 19.307 1 Format:Aniversările_zilei/13_septembrie"," 3.44% 15.442 1 Format:Aniversările_zilei/core"," 1.71% 7.649 1 Format:Proiecteinrudite"," 1.04% 4.642 1 Format:Știați_că"," 0.90% 4.026 9 Format:Click"," 0.87% 3.912 1 Pagina_principală/Categorii"]},"scribunto":{"limitreport-timeusage":{"value":"0.299","limit":"10.000"},"limitreport-memusage":{"value":22350801,"limit":52428800},"limitreport-logs":"156840711nBefore Refs = "[[Fișier:Liberty Bell 2008.jpg|thumb|right|240px|Clopotul Libertăţii, în 2008]]\n'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”.u003Cref group=\"lower-alpha\" name=\"trad_cornil\"u003ETraducerea pasajului, „Să vestiți SLOBOZENIA în țară pentru toți locuitorii ei”, provine din Biblia lui [[Dumitru Cornilescu]], traducere în română folosită de către cultele protestante.u003C/refu003E El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile [[aboliționist]]e, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nBefore templates = "[[Fișier:Liberty Bell 2008.jpg|thumb|right|240px|Clopotul Libertăţii, în 2008]]\n'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile [[aboliționist]]e, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nBefore images = "[[Fișier:Liberty Bell 2008.jpg|thumb|right|240px|Clopotul Libertăţii, în 2008]]\n'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile [[aboliționist]]e, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nbefore removeInfobox = "'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile [[aboliționist]]e, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nafter removeInfobox = "'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile [[aboliționist]]e, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nAfter Files = "'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile [[aboliționist]]e, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nBefore backlink = "'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile aboliționiste, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nAfter backlink = "'''Clopotul Libertății''' (în {{en|'''Liberty Bell'''}}) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi {{Ill-wd|Q174855}}) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''{{Ill-wd|Q390028}}'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile aboliționiste, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia {{Ill-wd|Q308439}}, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la {{Ill-wd|Q16797521}} în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nPreprocessed = "__NOEDITSECTION__u003Cdiv style=\"float:right; margin:0em 0em 0.1em 1em\"u003E[[Fișier:Liberty Bell 2008.jpg|border|100px|Clopotul Libertății]]u003C/divu003E\n\n'''[[Clopotul Libertății|Clopotul Libertății]]''' (în [[:Limba engleză|engleză]] u003Cspan lang=\"en\" style=\"font-style:italic\"u003E'''Liberty Bell'''u003C/spanu003E) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi [[:Whitechapel Bell Foundry]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q174855|u003Cspan title=\"Whitechapel Bell Foundry la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''[[:Casa Independenței]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q390028|u003Cspan title=\"Casa Independenței la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile aboliționiste, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia [[:National Park Service]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q308439|u003Cspan title=\"National Park Service la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la [[:Independence Mall]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q16797521|u003Cspan title=\"Independence Mall la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."nFinal version = "__NOEDITSECTION__u003Cdiv style=\"float:right; margin:0em 0em 0.1em 1em\"u003E[[Fișier:Liberty Bell 2008.jpg|border|100px|Clopotul Libertății]]u003C/divu003E\n\n'''[[Clopotul Libertății|Clopotul Libertății]]''' (în [[:Limba engleză|engleză]] u003Cspan lang=\"en\" style=\"font-style:italic\"u003E'''Liberty Bell'''u003C/spanu003E) este unul dintre simbolurile de referință ale independenței Statelor Unite. Aflat în [[Philadelphia]], Pennsylvania, se crede că a fost tras pentru a marca citirea în public a [[Declarația de Independență a Statelor Unite ale Americii|Declarației de Independență]] la 8 iulie 1776.\n\n[[Clopot]]ul a fost comandat la firma londoneză Lester and Pack (astăzi [[:Whitechapel Bell Foundry]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q174855|u003Cspan title=\"Whitechapel Bell Foundry la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E) în 1752, și a fost gravat cu citatul (din [[Leviticul]] 25:10): „Proclaim u003Csmallu003ELIBERTYu003C/smallu003E throughout all the land unto all the inhabitants thereof” — „Să vestiți u003Csmallu003ESLOBOZENIAu003C/smallu003E în țară pentru toți locuitorii ei”. El a crăpat prima oară când a fost tras chiar după sosirea la Philadelphia, și a fost turnat din nou de localnicii John Pass și John Stow, ale căror nume apar și ele inscripționate pe clopot. A rămas amplasat timp de ani de zile în clopotnița Casei Statului Pennsylvania (astăzi denumită ''[[:Casa Independenței]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q390028|u003Cspan title=\"Casa Independenței la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E'' — Sala Independenței), și a fost folosit pentru a chema parlamentarii la sesiunile legislative și pentru a anunța cetățenii de întruniri și proclamații publice. S-au tras clopotele pentru a marca citirea Declarației de Independență la 8 iulie 1776 și, deși nu există nicio relatare contemporană despre tragerea Clopotului Libertății, majoritatea istoricilor consideră că și el a fost unul dintre clopotele care au fost trase atunci. După obținerea independenței de către SUA, clopotul a rămas în anonimat mulți ani. În anii 1830, a fost adoptat ca simbol de societățile aboliționiste, care l-au poreclit „Clopotul Libertății”. Crăpătura cea mare care îl caracterizează a apărut cândva la începutul secolului al XIX-lea—o legendă de largă circulație afirmă că a crăpat în timp ce anunța moartea Judecătorului Suprem [[John Marshall (jurist)|John Marshall]] în 1835.\n\nClopotul a devenit celebru după ce în 1847 a fost publicată o povestire în care era vorba despre un clopotar bătrân care l-ar fi tras la 4 iulie 1776, după ce a aflat de votul pentru independență din [[al Doilea Congres Continental]]. Nu se poate, însă, ca clopotul să fi fost tras în acea zi, deoarece la 4 iulie nu a fost anunțată Declarația; cu toate acestea, povestea a ajuns să fie considerată reală, chiar și de unii istorici. Începând cu 1885, Primăria Philadelphia, proprietara clopotului, a permis transportarea lui la diverse expoziții și adunări patriotice. Clopotul a atras curiozitatea mulțimilor oriunde a fost dus, dar s-a întors la Philadelphia cu crăpături în plus și cu bucăți luate de vânătorii de suveniruri, iar primăria a oprit aceste plecări după 1915.\n\nDupă al Doilea Război Mondial, primăria a dat clopotul în custodia [[:National Park Service]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q308439|u003Cspan title=\"National Park Service la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E, rămânând însă proprietara lui. El a fost folosit ca simbol al libertății în timpul [[Războiul Rece|Războiului Rece]] și a fost loc de adunare a protestatarilor în anii 1960. A fost mutat din Sala Independenței într-un pavilion de sticlă din apropiere la [[:Independence Mall]]u003Csupu003Eu003Csmallu003E⁠([[:d:Q16797521|u003Cspan title=\"Independence Mall la Wikidata\"u003Edu003C/spanu003E]])u003C/smallu003Eu003C/supu003E în 1976, și de acolo în 2003 în Liberty Bell Center, lângă pavilion. Clopotul apare pe monezi și pe timbre, iar numele și imaginea sa sunt folosite și de diverse companii."na1 = "Drummer Boy"na2 = "Bătălia Belgiei"na3 = "Sava Henția"n"},"cachereport":{"origin":"mw1263","timestamp":"20190913203835","ttl":3600,"transientcontent":true}}});});{"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Pagina principalu0103","url":"https://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","author":{"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects"},"publisher":{"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png"}},"datePublished":"2003-07-12T09:06:42Z","dateModified":"2019-07-10T05:54:55Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Jelly_cc11.jpg","headline":"Pagina principalu0103 a unui proiect Wikimedia"}(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgBackendResponseTime":111,"wgHostname":"mw1254"});});

Popular posts from this blog

Taj Mahal Inhaltsverzeichnis Aufbau | Geschichte | 350-Jahr-Feier | Heutige Bedeutung | Siehe auch |...

Baia Sprie Cuprins Etimologie | Istorie | Demografie | Politică și administrație | Arii naturale...

Nicolae Petrescu-Găină Cuprins Biografie | Opera | In memoriam | Varia | Controverse, incertitudini...