Skip to main content

Pagina principală Meniu de navigareActualizațiDonații8 septembrie6 septembrie2 septembrie16 iulie2...


Pagina principală


Vizitează-ne pe FacebookTK email icon.svgAjutorCum mă înregistrezCum modific o paginăCum creez un articolCafeneaAmbasadă / EmbassyDonațiiPortalCăutareIndexCategoriirue Saint-JosephFranțaParisRepublica FrancezăromancierfranceznaturalisteFranțeiParisitalianAix-en-ProvenceHachetteNapoleon al III-lea al Franțeia doua revoluție francezăromaneloral doilea imperiu francezalcoolismulprostituțiaPaul Cézanne188613 ianuarie1898Georges Clemenceauscrisoare deschisăFélix FaureantisemitismAlfred DreyfusInsula DiavoluluicalomnieAngliaAfacerea Dreyfus29 septembrie1902monoxid de carbon4 iunie1908Panthéonului1998Jacques Chiracromano-catoliccele 724 de pagini recomandate7 septembrie9 septembrieÎncepeți de aiciViațăBiologieMicrobiologiePlanteNevertebrateCordatePeștiAmfibieniReptilePăsăriMamifereFilozofie religioasăTeismAteismCreștinismIudaismHinduismBudismIslamCronologieIstorieCivilizațiiPopoare anticeArheologieRăzboiActualitățiGuvernulGeografieEconomieEducațiePoliticăMediu înconjurătorCulturăIstorieRomâniArmatăSport










(function(){var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node){node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eascundeu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="ro" dir="ltr"u003Eu003Cdiv align="center" class="plainlinks"u003Enu003Cpu003EPe 9 septembrie are loc o întâlnire a wikipediștilor la Cluj-Napoca. Detalii și înscrieri în u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:%C3%8Ent%C3%A2lniri/Cluj-2019-09-09" title="Wikipedia:Întâlniri/Cluj-2019-09-09"u003Epagina întâlniriiu003C/au003Eu003C/bu003E.nu003C/pu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";}}());




Pagina principală




De la Wikipedia, enciclopedia liberă






Jump to navigation
Jump to search














Articole de calitate

Conținut recomandat


Émile Zola

Émile Zola (n. 2 aprilie 1840, rue Saint-Joseph[*], Franța – d. 29 septembrie 1902, Paris, Republica Franceză) a fost un romancier francez, cel mai cunoscut reprezentant al școlii naturaliste și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al Franței.


Născut la Paris, fiu al unui inginer italian, Émile Zola și-a petrecut copilăria în Aix-en-Provence și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria Hachette, a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul Napoleon al III-lea al Franței, care s-a folosit de a doua revoluție franceză ca de un vehicul pentru a accede la putere.


Majoritatea romanelor lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele Les Rougon-Macquart (Familia Rougon-Macquart). Având ca scenă cel de-al doilea imperiu francez, seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, alcoolismul și prostituția într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, „Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”” Cele mai importante volume ale ciclului Les Rougon-Macquart sunt Germinal, Gervaise și Nana, iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este Thérèse Raquin (care a avut mai multe continuări).


Zola și Paul Cézanne au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, L'Oeuvre (Opera, 1886).


Zola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe 13 ianuarie 1898 când manifestul său J'acusse (Acuz!) a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian L'Aurore, condus de Ernest Vaughan și Georges Clemenceau. Articolul, formulat ca o scrisoare deschisă către președintele republicii Félix Faure, acuza guvernul francez de antisemitism și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu Alfred Dreyfus, încarcerat pe nedrept pentru spionaj în Insula Diavolului. Zola a fost judecat pentru calomnie și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în Anglia. Datorită scriitorului, Afacerea Dreyfus a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și dreyfusarzii liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, „Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”, au rămas emblematice.


Zola a murit la Paris pe 29 septembrie 1902 din cauza unei intoxicații cu monoxid de carbon cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris, dar la 4 iunie 1908, la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea Panthéonului.


În ianuarie 1998, președintele Jacques Chirac a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului J'accuse. În același an, cotidianul romano-catolic francez La Croix și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus.


continuare...


Alte sugestii dintre cele 724 de pagini recomandate:



  • Suede

  • L.A. Confidential (film)

  • Războiul din Liban din 2006




Știați că?

Știați că?



Jelly cc11.jpg


  • ... meduza (foto) nu are creier, inimă și urechi?

  • ... Soarele este o pitică galbenă cu spectrul G2V?

  • ... denumirea companiei LEGO provine din cuvintele daneze „leg godt”, care înseamnă „joacă bine”?

  • ... numele lunii august provine de la primul împărat roman, Octavianus Augustus?

  • ... gimnofionii sunt amfibieni lipsiți de membre și de ureche mijlocie, care fac parte din ordinul Gymnophiona?

  • ... specia de molii Neopalpa donaldtrumpi a fost denumită astfel datorită solzilor alb-gălbui de pe cap, care amintesc de părul președintelui american Donald Trump?

  • ... Stan Lee, creatorul personajului Omul Păianjen, provenea din evrei emigrați din România?

  • ... cea mai mare exploatare vizitabilă a sării din Europa este Salina Slănic?













Știri

Știri


Bernadette Szőcs


  • 8 septembrie Echipa națională de tenis de masă feminin a României a câștigat pentru a cincea oară titlul european (în imagine, Bernadette Szőcs componentă a echipei naționale)


  • 6 septembrie Robert Mugabe, fostul președinte al republicii Zimbabwe, a murit la vârsta de 95 de ani.


  • 2 septembrie Uraganul Dorian, uragan de categoria a 5-a pe scara Saffir-Simpson, a făcut cel puțin 20 de morți în Bahamas.


  • 16 iulie Creștin-democrata Ursula von der Leyen a fost aleasă în funcția de președinte al Comisiei Europene.


  • 2 iulie A avut loc eclipsa totală de Soare din 2019, vizibilă preponderent în emisfera sudică.


Ziua de astăzi în istorie

Ziua de astăzi în istorie


8 septembrie:
„David” de Michelangelo



  • 1504 — David (în imagine), o sculptură de marmură realizată de Michelangelo Buonarroti și care îl înfățișează pe regele David dezbrăcat, a fost dezvelită la Florența.


  • 1966 — Primul episod al serialului științifico-fantastic de televiziune Star Trek a fost difuzat la televiziunea americană NBC.


  • 1991 — În urma unui referendum, Republica Macedonia și-a declarat independența față de Iugoslavia.


  • Nașteri: Richard I al Angliei (1157) – Frédéric Mistral (1830) – Derek Barton (1918)


  • Decese: Hermann von Helmholtz (1894) – Richard Strauss (1949) – Aage Niels Bohr (2009)


Alte aniversări: 7 septembrie – 8 septembrie – 9 septembrie



Comunitate

Comunitate


Sunteți pentru prima dată la Wikipedia? Începeți de aici.



  • Răsfoiți articolele de calitate și faceți propuneri pentru noi astfel de articole.

  • Consultați politica oficială și eticheta Wikipediei.

  • Apreciați Wikipedia pe Facebook sau promovați-ne pe site-ul dumneavoastră.

  • Există peste 13.800 de localități în România și 1.500 în Republica Moldova. Noi avem câte un articol pentru fiecare dintre ele. Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată.













Wikipedia Română în subiecte



















Științe exacte și matematică

Științe aplicate · Fizică · Chimie · Astronomie · Oameni de știință · Geometrie · Algebră · Matematicieni



Inginerie și tehnologie

Transport · Mașini · Inginerie · Telecomunicații · Informatică și Electronică · Nanotehnologie · Agricultură · Spațiu · Tehnologie militară



Sănătate și medicină

Corpul uman · Boli · Psihologie · Nutriție · Genetică · Tratamente · Urgențe medicale


Biologie

Viață · Biologie · Microbiologie · Plante · Nevertebrate · Cordate · Pești · Amfibieni · Reptile · Păsări · Mamifere











Pământ și geografie

Geologie · Ecologie · Țări · Hărți · Orașe · Mări și oceane · Dealuri · Râuri · Insule · Vreme și climă · Expediții



Societate și științe sociale

Societate · Cultură · Sociologie · Antropologie · Politologie · Guvern · Drept · Politică · Justiție · Educație · Armată



Afaceri și economie

Economie · Industrie · Afaceri · Bănci



Religie și filozofie

Filozofie religioasă · Teism · Ateism · Creștinism · Iudaism · Hinduism · Budism · Islam











Limbi și literatură

Lingvistică · Familii de limbi · Limbi antice · Limbi dispărute · Gramatică · Scriere · Poezie · Romane · Literatură fantastică · Literatură română


Artă

Arhitectură · Sculptură · Muzică · Dans · Pictură · Fotografie · Film



Sport și divertisment

Competiții sportive · Fotbal · Tenis · Baschet · Handbal · Divertisment


Istorie

Cronologie · Istorie · Civilizații · Popoare antice · Arheologie · Război · Actualități











Femei și feminism

Femei după ocupație · Violența împotriva femeilor · Femei în știință · Filozofi · Scriitoare · Romanciere · Laureate ale Premiului Nobel


Biografie

Scriitori · Oameni de știință · Matematicieni · Cântăreți · Actori · Politicieni · Sportivi


Europa

Uniunea Europeană · Țări · Geografie · Politică · Educație · Economie · Istorie · Mediu înconjurător · Limbi · Cultură · Societate · Europeni · Demografie · Sport


România

Guvernul · Geografie · Economie · Educație · Politică · Mediu înconjurător · Cultură · Istorie · Români · Armată · Sport





Alte proiecte



Wikipedia este administrată de organizația voluntară Fundația Wikimedia, care coordonează și alte proiecte cu conținut liber și gratuit:



























   

wikt:


Wikționar
Dicționar liber


   

n:


Wikiștiri
Sursă de știri


   

q:


Wikicitat
Citate și proverbe


   

b:


Wikimanuale
Manuale și ghiduri libere


   

Wikispecies:Pagina principală


Wikispecii
Director de specii


   

s:Pagina principală


Wikisursă
Bibliotecă liberă


   

voy:


Wikivoyage
Ghiduri de călătorie libere


   

commons:Pagina principală


Commons
Resurse media partajate


   

m:Pagina principală


Meta-Wiki
Coordonarea tuturor proiectelor





  1. ^ abcКраткая литературная энциклопедия .mw-parser-output cite.citation{font-style:inherit}.mw-parser-output .citation q{quotes:"""""""'""'"}.mw-parser-output .citation .cs1-lock-free a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Lock-green.svg/9px-Lock-green.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output .citation .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-registration a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg/9px-Lock-gray-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output .citation .cs1-lock-subscription a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Lock-red-alt-2.svg/9px-Lock-red-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration{color:#555}.mw-parser-output .cs1-subscription span,.mw-parser-output .cs1-registration span{border-bottom:1px dotted;cursor:help}.mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/Wikisource-logo.svg/12px-Wikisource-logo.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output code.cs1-code{color:inherit;background:inherit;border:inherit;padding:inherit}.mw-parser-output .cs1-hidden-error{display:none;font-size:100%}.mw-parser-output .cs1-visible-error{font-size:100%}.mw-parser-output .cs1-maint{display:none;color:#33aa33;margin-left:0.3em}.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration,.mw-parser-output .cs1-format{font-size:95%}.mw-parser-output .cs1-kern-left,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-left{padding-left:0.2em}.mw-parser-output .cs1-kern-right,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-right{padding-right:0.2em}

  2. ^ abAutoritatea BnF, accesat în 10 octombrie 2015 


  3. ^ Emile Zola, Find a Grave, accesat în 9 octombrie 2017 

  4. ^ abÉmile Zola, Internet Speculative Fiction Database, accesat în 9 octombrie 2017 


  5. ^ Emile Edouard Charles Antoine Zola, Baza de date Léonore, accesat în 9 octombrie 2017 

  6. ^ abÉmile Zola, SNAC, accesat în 9 octombrie 2017 

  7. ^ abÉmile Zola, Internet Broadway Database, accesat în 9 octombrie 2017 

  8. ^ abÉmile Zola, Enciclopédia Itaú Cultural, accesat în 9 octombrie 2017 


  9. ^ Émile Zola, Filmportal.de, accesat în 9 octombrie 2017 

  10. ^ abÉmile Zola, Discogs, accesat în 9 octombrie 2017 

  11. ^ abÉmile Zola, BD Gest', accesat în 9 octombrie 2017 


  12. ^ Gemeinsame Normdatei  |access-date= necesită |url= (ajutor)


  13. ^ Золя Эмиль, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*]  |access-date= necesită |url= (ajutor)










Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Pagina_principală&oldid=12964142













Meniu de navigare



























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgPageParseReport":{"limitreport":{"cputime":"1.968","walltime":"3.643","ppvisitednodes":{"value":746,"limit":1000000},"ppgeneratednodes":{"value":0,"limit":1500000},"postexpandincludesize":{"value":35279,"limit":2097152},"templateargumentsize":{"value":1846,"limit":2097152},"expansiondepth":{"value":6,"limit":40},"expensivefunctioncount":{"value":49,"limit":500},"unstrip-depth":{"value":0,"limit":20},"unstrip-size":{"value":24323,"limit":5000000},"entityaccesscount":{"value":23,"limit":400},"timingprofile":["100.00% 3498.050 1 -total"," 86.44% 3023.877 1 Format:Date_biografice"," 0.53% 18.600 1 Format:Aniversările_zilei"," 0.46% 15.980 1 Format:Aniversările_zilei/8_septembrie"," 0.37% 13.050 1 Format:Aniversările_zilei/core"," 0.19% 6.795 1 Format:Proiecteinrudite"," 0.19% 6.725 1 Format:Actualități"," 0.11% 3.799 1 Pagina_principală/Categorii"," 0.10% 3.454 9 Format:Click"," 0.09% 3.230 1 Format:Știați_că"]},"scribunto":{"limitreport-timeusage":{"value":"1.832","limit":"10.000"},"limitreport-memusage":{"value":28080888,"limit":52428800},"limitreport-logs":"156795791nBefore Refs = "{{Infocaseta Scriitor\n| nume = Émile Zola\n| image = Emile Zola 2.jpg\n| imagesize = 200px\n| profesiune = [[roman (literatură)|romancier]]\n| gen = [[roman (literatură)|romancier]], [[eseu]]\n| subiect = natura umană în complexitatea ei\n| mișcare = [[naturalism]]\n| opere_semnificative = ''[[Les Rougon-Macquart]]'', ''[[Thérèse Raquin]]'', ''[[Germinal]]''\n}}\n'''Émile Zola''' ({{date biografice}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''u003Crefu003E« Je veux peindre, au début d’un siècle de liberté et de vérité, une famille qui s’élance vers les biens prochains, et qui roule détraquée par son élan lui-même, justement à cause des lueurs troubles du moment, des convulsions fatales de l’enfantement d’un monde. », Alain Pagès, [http://www.item.ens.fr/index.php?id=377178 ''Émile Zola : genèse du roman familial'']u003C/refu003E” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''[[Nana (roman)|Nana]]'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de [[Ernest Vaughan]] și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la [[Cimitirul Montmartre]] din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nBefore templates = "{{Infocaseta Scriitor\n| nume = Émile Zola\n| image = Emile Zola 2.jpg\n| imagesize = 200px\n| profesiune = [[roman (literatură)|romancier]]\n| gen = [[roman (literatură)|romancier]], [[eseu]]\n| subiect = natura umană în complexitatea ei\n| mișcare = [[naturalism]]\n| opere_semnificative = ''[[Les Rougon-Macquart]]'', ''[[Thérèse Raquin]]'', ''[[Germinal]]''\n}}\n'''Émile Zola''' ({{date biografice}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''[[Nana (roman)|Nana]]'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de [[Ernest Vaughan]] și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la [[Cimitirul Montmartre]] din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nBefore images = "{{Infocaseta Scriitor\n| nume = Émile Zola\n| image = Emile Zola 2.jpg\n| imagesize = 200px\n| profesiune = [[roman (literatură)|romancier]]\n| gen = [[roman (literatură)|romancier]], [[eseu]]\n| subiect = natura umană în complexitatea ei\n| mișcare = [[naturalism]]\n| opere_semnificative = ''[[Les Rougon-Macquart]]'', ''[[Thérèse Raquin]]'', ''[[Germinal]]''\n}}\n'''Émile Zola''' ({{date biografice}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''[[Nana (roman)|Nana]]'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de [[Ernest Vaughan]] și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la [[Cimitirul Montmartre]] din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nbefore removeInfobox = "{{Infocaseta Scriitor\n| nume = Émile Zola\n| image = Emile Zola 2.jpg\n| imagesize = 200px\n| profesiune = [[roman (literatură)|romancier]]\n| gen = [[roman (literatură)|romancier]], [[eseu]]\n| subiect = natura umană în complexitatea ei\n| mișcare = [[naturalism]]\n| opere_semnificative = ''[[Les Rougon-Macquart]]'', ''[[Thérèse Raquin]]'', ''[[Germinal]]''\n}}\n'''Émile Zola''' ({{date biografice}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''[[Nana (roman)|Nana]]'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de [[Ernest Vaughan]] și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la [[Cimitirul Montmartre]] din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nafter removeInfobox = "'''Émile Zola''' ({{date biografice}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''[[Nana (roman)|Nana]]'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de [[Ernest Vaughan]] și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la [[Cimitirul Montmartre]] din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nAfter Files = "'''Émile Zola''' ({{date biografice}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''[[Nana (roman)|Nana]]'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de [[Ernest Vaughan]] și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la [[Cimitirul Montmartre]] din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nBefore backlink = "'''Émile Zola''' ({{Date biografice|q=Q504}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''Nana'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de Ernest Vaughan și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nAfter backlink = "'''Émile Zola''' ({{Date biografice|q=Q504}}) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''Nana'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de Ernest Vaughan și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."n[LocationAndCountry] location is a = "Q79007"n[LocationAndCountry] location is a = "Q5119"n[LocationAndCountry] location is a = "Q22927616"n[LocationAndCountry] location is a = "Q6465"n[LocationAndCountry] location is a = "Q866196"n[LocationAndCountry] location is a = "Q1549591"n[LocationAndCountry] location is a = "Q1637706"n[LocationAndCountry] location is a = "Q208511"nPreprocessed = "__NOEDITSECTION__u003Cdiv style=\"float:right; margin:0em 0em 0.1em 1em\"u003E[[Fișier:Emile Zola 1902.jpg|border|100px|Émile Zola]]u003C/divu003E\n\n'''[[Émile Zola|Émile Zola]]''' (n. u003Ctime datetime=\"1840-04-02\"u003E[[2 aprilie]] [[1840]]u003C/timeu003E,'\"`UNIQ--ref-00000002-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000004-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000006-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000008-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000000A-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000000C-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000000E-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000010-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000012-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000014-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000016-QINU`\"' [[:d:Q3449906|rue Saint-Joseph]]u003Cabbr title='Articolul încă nu există în acest wiki'u003E[*]u003C/abbru003Eu003Cspan style=\"display:none\"u003E[[rue Saint-Joseph (street in Paris, France)|u0026#8203;]]u003C/spanu003E, [[:Franța|Franța]] – d. u003Ctime datetime=\"1902-09-29\"u003E[[29 septembrie]] [[1902]]u003C/timeu003E,'\"`UNIQ--ref-00000017-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000018-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000019-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000001A-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000001B-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000001C-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000001D-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-0000001E-QINU`\"' [[:Paris|Paris]], [[:Franța|Republica Franceză]]'\"`UNIQ--ref-0000001F-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000021-QINU`\"''\"`UNIQ--ref-00000023-QINU`\"') a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''Nana'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de Ernest Vaughan și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."nFinal version = "__NOEDITSECTION__u003Cdiv style=\"float:right; margin:0em 0em 0.1em 1em\"u003E[[Fișier:Emile Zola 1902.jpg|border|100px|Émile Zola]]u003C/divu003E\n\n'''[[Émile Zola|Émile Zola]]''' (n. u003Ctime datetime=\"1840-04-02\"u003E[[2 aprilie]] [[1840]]u003C/timeu003E, [[:d:Q3449906|rue Saint-Joseph]]u003Cabbr title='Articolul încă nu există în acest wiki'u003E[*]u003C/abbru003Eu003Cspan style=\"display:none\"u003E[[rue Saint-Joseph (street in Paris, France)|u0026#8203;]]u003C/spanu003E, [[:Franța|Franța]] – d. u003Ctime datetime=\"1902-09-29\"u003E[[29 septembrie]] [[1902]]u003C/timeu003E, [[:Paris|Paris]], [[:Franța|Republica Franceză]]) a fost un [[roman (literatură)|romancier]] [[Franța|francez]], cel mai cunoscut reprezentant al școlii [[naturalism|naturaliste]] și un personaj public cu impact semnificativ în ceea ce privește procesul de liberalizare politică al [[Franța|Franței]].\n\nNăscut la [[Paris]], fiu al unui inginer [[italia]]n, Émile Zola și-a petrecut copilăria în [[Aix-en-Provence]] și a învățat la Colegiul Bourbon. La vârsta de 18 ani s-a întors la Paris unde a studiat la Liceul Saint-Louis. Tinerețea sa a fost marcată de lipsuri materiale severe. După ce a lucrat ca funcționar la Librăria [[Hachette]], a început să scrie articole periodice de critică artistică, precum și comentarii politice pentru diverse ziare din Paris și Nordul Franței. Controversat de la bun început, el nu și-a ascuns disprețul față de împăratul [[Napoleon al III-lea al Franței]], care s-a folosit de [[Revoluția franceză de la 1848|a doua revoluție franceză]] ca de un vehicul pentru a accede la putere.\n\nMajoritatea [[Roman (literatură)|romanelor]] lui Zola sunt parte dintr-un ciclu ce poartă numele ''[[Les Rougon-Macquart]]'' (''Familia Rougon-Macquart''). Având ca scenă cel de-[[al doilea imperiu francez]], seria urmărește, pe parcursul a cinci generații, traseul ereditar al unor fenomene deviante precum violența, [[alcoolism]]ul și [[prostituție|prostituția]] într-o familie franceză obișnuită, ale cărei ramuri principale sunt cea a respectabililor Rougon și cea a infamilor Macquart. Conform propriei mărturii, ''„Vreau să ilustrez, la începutul unui secol de libertate și adevăr, o familie care nu se poate înfrâna din goana de a poseda toate bunurile pe care prezentul i le promite și care eșuează tocmai din cauza avântului nesăbuit și a luminilor amăgitoare ale momentului; [aceasta este] convulsia fatală ce însoțește nașterea unei noi lumi.”''” Cele mai importante volume ale ciclului ''Les Rougon-Macquart'' sunt ''[[Germinal (roman)|Germinal]]'', ''[[L'Assommoir|Gervaise]]'' și ''Nana'', iar cel mai cunoscut roman din afara seriei este ''[[Thérèse Raquin]]'' (care a avut mai multe continuări).\n\nZola și [[Paul Cézanne]] au fost prieteni în copilărie și în tinerețe, dar amiciția lor a încetat când pictorul s-a simțit parodiat într-un roman despre viața boemă a artiștilor, ''L'Oeuvre'' (''Opera'', [[1886]]).\n\nZola și-a riscat cariera, libertatea și chiar viața pe [[13 ianuarie]] [[1898]] când manifestul său ''J'acusse'' (''Acuz!'') a fost publicat pe prima pagină a cotidianului parizian ''L'Aurore'', condus de Ernest Vaughan și [[Georges Clemenceau]]. Articolul, formulat ca o [[scrisoare deschisă]] către președintele republicii [[Félix Faure]], acuza guvernul francez de [[antisemitism]] și invoca grave erori judiciare în cazul căpitanului evreu [[Alfred Dreyfus]], încarcerat pe nedrept pentru spionaj în [[Insula Diavolului]]. Zola a fost judecat pentru [[calomnie]] și condamnat la închisoare, dar a reușit să evite pedeapsa exilându-se în [[Anglia]]. Datorită scriitorului, [[Afacerea Dreyfus]] a căpătat în scurt timp o dimensiune națională, împărțind societatea între susținătorii armatei reacționare sau ai bisericii și ''dreyfusarzii'' liberali și reformiști. Pentru cei din urmă, Zola a devenit un far călăuzitor și un simbol al dreptății. Cuvintele sale, ''„Adevărul este în marș și nimic nu-l va opri”'', au rămas emblematice.\n\nZola a murit la Paris pe [[29 septembrie]] [[1902]] din cauza unei intoxicații cu [[monoxid de carbon]] cauzat de un coș de fum blocat. Inamicii săi au fost acuzați de omor, dar nu s-au găsit dovezi concrete în acest sens. A fost înmormântat inițial la Cimitirul Montmartre din Paris, dar la [[4 iunie]] [[1908]], la aproape șase ani de la moartea sa, rămășițele sale au fost mutate în clădirea [[Panthéon, Paris|Panthéon]]ului.\n\nÎn ianuarie [[1998]], președintele [[Jacques Chirac]] a ținut un memorial pentru a onora centenarul manifestului ''[[J'accuse]]''. În același an, cotidianul [[Romano-Catolicism|romano-catolic]] francez ''La Croix'' și-a cerut în mod public scuze pentru antisemitismul manifestat cu ocazia afacerii Dreyfus."na1 = "Suede"na2 = "L.A. Confidential (film)"na3 = "Războiul din Liban din 2006"n"},"cachereport":{"origin":"mw1331","timestamp":"20190908155155","ttl":3600,"transientcontent":true}}});});{"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Pagina principalu0103","url":"https://ro.wikipedia.org/wiki/Pagina_principal%C4%83","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q5296","author":{"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects"},"publisher":{"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png"}},"datePublished":"2003-07-12T09:06:42Z","dateModified":"2019-07-10T05:54:55Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/4/44/Jelly_cc11.jpg","headline":"Pagina principalu0103 a unui proiect Wikimedia"}(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgBackendResponseTime":3769,"wgHostname":"mw1331"});});

Popular posts from this blog

Taj Mahal Inhaltsverzeichnis Aufbau | Geschichte | 350-Jahr-Feier | Heutige Bedeutung | Siehe auch |...

Baia Sprie Cuprins Etimologie | Istorie | Demografie | Politică și administrație | Arii naturale...

Ciclooctatetraenă Vezi și | Bibliografie | Meniu de navigare637866text4148569-500570979m