Skip to main content

Papa Grigore I cel Mare Cuprins Guvernator al Romei | Grigore călugărul | Alegerea ca papă |...


Nașteri în 540Decese în 604PapiDoctori ai BisericiiSfinți în Biserica CatolicăSfinți în Biserica OrtodoxăScriitori romano-catoliciDecese pe 12 martieRomani din secolul al VI-lea î.Hr.Romani din secolul al VII-lea î.Hr.


540Roma12 martie604590604BisericiiAmbrozieAugustin de HiponaIeronimTertulianCiprian de CartaginaBiserica Romano-CatolicăBiserica OrtodoxăJean CalvinRomalatinăItaliaîmpăratul roman răsăriteanIustinian I cel MareGoți552554francilorItaliaConstantinopolRomeilatina clasicăBisericaRepublica RomanăFelix al III-leaTheodoric cel MareColina CaeliusColosseumCircus MaximusSiciliabizantinBelisarieTotilaBisericăSiciliaSf. AndreiGrigore de Toursa fost cel mai învățat omlatinăîmpăratul bizantinIustin al II-leaPrefectSiciliaSf. Apostol AndreibenedictiniMonte Cassinolongobarziipeninsula italicăPapa Pelagius al II-lea579Constantinopol585Tiberiu I ConstantinMauriciupapa Vigiliupapei Pelagius al II-lea590591Sf. Arhanghel MihailIoan Gură de AurVasile cel Mare










(function(){var node=document.getElementById("mw-dismissablenotice-anonplace");if(node){node.outerHTML="u003Cdiv class="mw-dismissable-notice"u003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-close"u003E[u003Ca tabindex="0" role="button"u003Eascundeu003C/au003E]u003C/divu003Eu003Cdiv class="mw-dismissable-notice-body"u003Eu003Cdiv id="localNotice" lang="ro" dir="ltr"u003Eu003Cdiv align="center" class="plainlinks"u003Enu003Cpu003EPe 9 septembrie are loc o întâlnire a wikipediștilor la Cluj-Napoca. Detalii și înscrieri în u003Cbu003Eu003Ca href="/wiki/Wikipedia:%C3%8Ent%C3%A2lniri/Cluj-2019-09-09" title="Wikipedia:Întâlniri/Cluj-2019-09-09"u003Epagina întâlniriiu003C/au003Eu003C/bu003E.nu003C/pu003Enu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003Eu003C/divu003E";}}());




Papa Grigore I cel Mare




De la Wikipedia, enciclopedia liberă






Jump to navigation
Jump to search




















































Grigore I cel Mare
Gregory I - Antiphonary of Hartker of Sankt Gallen.jpg
Date personale
Născut
540 e.n.[1]Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Ostrogot[*][2]Modificați la Wikidata
Decedat
12 martie 604 e.n. (64 de ani)[3]Modificați la Wikidata
Roma, Imperiul Roman de Răsărit[2]Modificați la Wikidata
Înmormântat
Bazilica Sfântul Petru din Roma Modificați la Wikidata
Părinți
Saint Silvia[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie Roma Antică Modificați la Wikidata
Religie
creștinism Modificați la Wikidata
Ocupație
diplomat
preot catolic[*] Modificați la Wikidata
Activitate
Început de pontificat 590
Final de pontificat 604
Predecesor Papa Pelagius al II-lea
Succesor Papa Sabinianus

Sf. Papă Grigore I, cunoscut ca Grigore cel Mare [lat. Sanctus Gregorius Magnus] și ca Grigore Dialogul (* cca. 540, Roma - † 12 martie 604, Roma), papă al Romei din 590 până la moartea sa, pe 12 martie 604. Este doctor al Bisericii și unul dintre cei șase părinți apuseni ai Bisericii, alături de Ambrozie, Augustin de Hipona, Ieronim, Tertulian și Ciprian de Cartagina. A fost și primul călugăr care a devenit papă. Este recunoscut ca sfânt imediat după moartea sa, atât în Biserica Romano-Catolică cât și în Biserica Ortodoxă (Răsăriteană). Jean Calvin îl admiră pe papa Grigore și îl citează în lucrarea sa Învățătura religiei creștine. Este patronul muzicienilor, cântăreților, studenților și al învățătorilor. Considerat unul din cei mai însemnați papi din istorie.




Cuprins






  • 1 Viața


  • 2 Guvernator al Romei


  • 3 Grigore călugărul


  • 4 Alegerea ca papă


    • 4.1 Opera


    • 4.2 Sărbători




  • 5 Bibliografie


  • 6 Legături externe





Viața |




Grigore I cel Mare, pictură de Antonello da Messina


Se presupune că Sf. Grigore (Grigore cel Mare) s-a născut în jurul anului 540 la Roma. Părinții l-au numit Grigore (lat. Grigorius), nume de origine greacă care se traduce în latină Vigilantius („vigilent”). Scriitori medievali care credeau în etimologia numelui său, au transpus această semnificație în lucrările sale despre papa Grigore. Se știe foarte puțin despre copilăria sa. În această perioadă, conform datelor istorice, Italia a fost recucerită de împăratul roman răsăritean, Iustinian I cel Mare, de la Goți, acest război fiind după anul 552. În 554, o invazie a francilor a fost învinsă, după care a urmat o perioadă de liniște în Italia, care, deși era condusă de puterea romană din Constantinopol, era unită într-o singură țară și păstra limba oficială a Romei, latina clasică.


Grigore s-a născut într-o familie romană aristocrată bogată (patricieni), care avea legături strânse cu Biserica. Întrucât nu s-a demonstrat istoric descendența dintr-o familie patriciană din Republica Romană, nu se poate ști din ce arbore genealogic al unei familii nobile derivă. Un străbun al lui Grigore a fost Felix al III-lea, papă nominalizat de regele got Theodoric cel Mare.


Familia sa a avut și locuit o vilă suburbană pe Colina Caelius din Roma. Strada unde a fost acea casă se numește astăzi Strada Sf. Grigore (it. Via di San Gregorio). În nord, strada merge spre Colosseum, iar în sud spre Circus Maximus. În zilele papei Grigore, clădirile romane antice erau în ruine fiindcă erau deținute de persoane particulare. Familia sa deținea și proprietăți cu lucrători în jurul Romei și în Sicilia, unde probabil Grigore și părinții săi - Gordian și Silvia - s-au retras în perioada războiului de redobândire a Italiei, în care forțele adversare au fost conduse de generalul bizantin Belisarie și regele goților italici, Totila.


Tatăl lui Grigore, Gordian, deținea funcția regionarius în Biserică (nu se cunoaște nimic despre această funcție). Mama lui Grigore, Silvia, avea în Sicilia o soră măritată, Patricia. Călugării de la Sf. Andrei, vechea vilă a papei, aveau imprimată înfățișarea lui Grigore într-un portret, pe care l-a descris după 300 de ani, în secolul IX, Ioan Diaconul Romei. Grigore a avut un frate, al cărui nume și soartă sunt necunoscute.


Grigore a fost educat de Sf. Grigore de Tours, care spunea că a fost cel mai învățat om al vremii sale, mai ales la gramatică, dialectică și retorică. Grigore știa să scrie corect în latină, dar nu a învățat să scrie în greacă. Învățase autorii latini, științele naturii, istoria, matematica, muzica. Avea fluență în cunoașterea dreptului imperial, de unde putem deduce că a practicat dreptul, ca să fie pregătit pentru o carieră în serviciul public.



Guvernator al Romei |


După terminarea studiilor, Grigore a îmbrățișat cariera administrativă, ajungând să fie numit în 573, de împăratul bizantin, Iustin al II-lea, Prefect al Romei (praefectus urbis).



Grigore călugărul |


Cariera publică însă avea să se termine odată cu moartea tatălui său. Grigore a renunțat la înalta funcție deținută și a intrat în viața monastică. Afinitatea pentru traiul monahal s-ar putea datora familiei sale, mama sa trăind ca o sfântă, iar surorile tatălui său erau călugărițe. Astfel Grigore și-a împărțit întreaga avere săracilor și a ctitorit șapte mănăstiri, dintre care șase în Sicilia. Și-a transformat casa părintească de pe Colina Caelius în mănăstire închinată Sf. Apostol Andrei, în care a adăpostit călugării benedictini, alungați din mănăstirea Monte Cassino de longobarzii care încercau să cucerească peninsula italică. Grigore însuși s-a retras aici, dorind să rămână simplu călugăr benedictin. După multe secole, mănăstirea Sf. Andrei a fost dedicată celui care a întemeiat-o, Sf. Grigore (Mănăstirea Sf. Grigore cel Mare de pe Caelio).


Papa Pelagius al II-lea l-a hirotonit diacon și în 579 l-a trimis pe Grigore ca apocrisar (lat. apocrisiarius), ambasador la curtea imperială din Constantinopol, funcție ocupată timp de șapte ani, până în 585. Ca ambasador pe lângă împăratul Tiberiu I Constantin și succesorul acestuia, Mauriciu, le-a cerut să ajute Roma supusă atacurilor longobarde. A fost rechemat la Roma, unde, ales abate, și-a reluat viața de călugăr în mănăstirea sa. A fost consilier al papei Pelagius al II-lea, când acesta i-a cerut ajutorul pentru a reuni episcopii din nordul Italiei cu Roma, aflați în schismă din cauza poziției luate de papa Vigiliu în privința condamnării „Celor Trei Capitole”.



Alegerea ca papă |


După decesul papei Pelagius al II-lea (în toiul unei epidemii de ciumă), Grigore a fost ales în 590 papă prin voința unanimă exprimată de cler, senat și popor. Inițial, Grigore s-a împotrivit și a încercat să fugă, socotindu-se nedemn de a fi episcopul Romei, dar a fost găsit și adus înapoi. Cu toate insistențele sale la împăratul bizantin de a nu ratifica numirea, împăratul i-a încredințat scaunul papal. Încoronarea ca papă a lui Grigore a avut loc la 3 septembrie 590.


După numire, în 591, Grigore a cerut populației Romei să facă o ceremonie de pocăință pentru ca puternica epidemie ciumă să înceteze. Se spune că atunci, când credincioșii au trecut pe lângă mormântul împăratul Adrian, s-a întâmplat o minune: a apărut Sf. Arhanghel Mihail, și-a pus sabia sa arzătoare în aripi, arătând că rugăciunea creștinilor a ajuns la cer, și ciuma a încetat.



Opera |


Autor al scrierii în patru volume intitulate Dialogi (Dialogurile), motiv pentru care creștinătatea răsăriteană îl cinstește sub numele de Grigorie Dialogul.


A compus Liturghia darurilor înainte sfințite, care se celebrează în bisericile răsăritene în timpul postului mare. Cunoscută cu titlul Liturghia Sf. Grigorie Dialogul, este una dintre cele trei liturghii oficiate în bisericile ortodoxe și greco-catolică, alături de cea a lui Ioan Gură de Aur și cea a lui Vasile cel Mare.


A mai scris Cartea regulii pastorale, adresată preoților, în care vorbește despre cumpătarea în asceză.



Sărbători |



  • în calendarul latin: 3 septembrie (ziua în care a fost hirotonit întru episcop, în anul 590) și 12 martie (ziua morții)

  • în calendarul bizantin: 12 martie

  • în calendarul lutheran: 12 martie

  • în calendarul anglican: 3 septembrie



Bibliografie |


  • Lupu, Aurel și Damian, Sorin Dan, “Viețile episcopilor Romei socotiți sfinți în Biserica Ortodoxă”, Editura Herald, București, România, 2009 (144 pagini), ISBN 978-973-111-120-9;


Legături externe |



  • Sfintii (greco-catolic.ro)

  • Viețile sfinților (profamilia.ro)


  • en Pope Gregory I (Versiunea în Engleză)


  • en Enciclopedia catolică (newadvent.org)


  • en Forumul comunității catolice (catholic-forum.com)


  • it Sfinți și fericiți (santiebeati.it)


  • it Viețile sfinților (enrosadira.it)


  • es Enciclopedia catolică, versiunea spaniolă (enciclopediacatolica.com)


  • es Viețile sfinților (corazones.org)


  • ru (Versiunea în Rusă))]


  • Sfantul Grigorie cel Mare - Dialogul, 22 martie 2013, Teodor Danalache, CrestinOrtodox.ro








Predecesor:
Papa Benedict I

Pelagius al II-lea
590 - 604


Succesor:
Sabinianus












  1. ^ Enciclopedia on line, accesat în 5 februarie 2015 .mw-parser-output cite.citation{font-style:inherit}.mw-parser-output .citation q{quotes:"""""""'""'"}.mw-parser-output .citation .cs1-lock-free a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Lock-green.svg/9px-Lock-green.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output .citation .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .citation .cs1-lock-registration a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg/9px-Lock-gray-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output .citation .cs1-lock-subscription a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Lock-red-alt-2.svg/9px-Lock-red-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration{color:#555}.mw-parser-output .cs1-subscription span,.mw-parser-output .cs1-registration span{border-bottom:1px dotted;cursor:help}.mw-parser-output .cs1-ws-icon a{background:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/4c/Wikisource-logo.svg/12px-Wikisource-logo.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center}.mw-parser-output code.cs1-code{color:inherit;background:inherit;border:inherit;padding:inherit}.mw-parser-output .cs1-hidden-error{display:none;font-size:100%}.mw-parser-output .cs1-visible-error{font-size:100%}.mw-parser-output .cs1-maint{display:none;color:#33aa33;margin-left:0.3em}.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration,.mw-parser-output .cs1-format{font-size:95%}.mw-parser-output .cs1-kern-left,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-left{padding-left:0.2em}.mw-parser-output .cs1-kern-right,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-right{padding-right:0.2em}

  2. ^ ab„Papa Grigore I cel Mare”, Gemeinsame Normdatei, accesat în 26 iunie 2015 


  3. ^ , accesat în 5 februarie 2015 










Adus de la https://ro.wikipedia.org/w/index.php?title=Papa_Grigore_I_cel_Mare&oldid=12677048













Meniu de navigare



























(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgPageParseReport":{"limitreport":{"cputime":"0.648","walltime":"1.063","ppvisitednodes":{"value":1625,"limit":1000000},"ppgeneratednodes":{"value":0,"limit":1500000},"postexpandincludesize":{"value":181883,"limit":2097152},"templateargumentsize":{"value":155762,"limit":2097152},"expansiondepth":{"value":12,"limit":40},"expensivefunctioncount":{"value":20,"limit":500},"unstrip-depth":{"value":0,"limit":20},"unstrip-size":{"value":6217,"limit":5000000},"entityaccesscount":{"value":12,"limit":400},"timingprofile":["100.00% 919.037 1 -total"," 81.41% 748.232 1 Format:Infocaseta_Papă"," 9.96% 91.493 1 Format:Listapapi"," 8.52% 78.336 1 Format:Casetă_de_navigare_simplă"," 6.11% 56.179 1 Format:Informații_bibliotecare"," 1.19% 10.901 262 Format:·w"," 0.54% 4.961 1 Format:Tnavbar"," 0.51% 4.700 2 Format:!)"," 0.51% 4.660 3 Format:En_icon"," 0.45% 4.099 1 Format:Infodoc/imagine"]},"scribunto":{"limitreport-timeusage":{"value":"0.412","limit":"10.000"},"limitreport-memusage":{"value":6354444,"limit":52428800},"limitreport-logs":"[LocationAndCountry] location is a = "Q747074"n[LocationAndCountry] location is a = "Q515"n[LocationAndCountry] location is a = "Q902814"n[LocationAndCountry] location is a = "Q747074"n[LocationAndCountry] location is a = "Q515"n[LocationAndCountry] location is a = "Q902814"n"},"cachereport":{"origin":"mw1301","timestamp":"20190903231754","ttl":2592000,"transientcontent":false}}});});{"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"Papa Grigore I cel Mare","url":"https://ro.wikipedia.org/wiki/Papa_Grigore_I_cel_Mare","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q42827","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q42827","author":{"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects"},"publisher":{"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":{"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png"}},"datePublished":"2005-09-18T20:06:19Z","dateModified":"2019-03-12T20:43:38Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/03/Gregory_I_-_Antiphonary_of_Hartker_of_Sankt_Gallen.jpg"}(RLQ=window.RLQ||[]).push(function(){mw.config.set({"wgBackendResponseTime":169,"wgHostname":"mw1241"});});

Popular posts from this blog

Taj Mahal Inhaltsverzeichnis Aufbau | Geschichte | 350-Jahr-Feier | Heutige Bedeutung | Siehe auch |...

Baia Sprie Cuprins Etimologie | Istorie | Demografie | Politică și administrație | Arii naturale...

Nicolae Petrescu-Găină Cuprins Biografie | Opera | In memoriam | Varia | Controverse, incertitudini...