Operațiile estetice: tot ce trebuie să știi! Tot ce trebuie să știi despre fațetele dentareAboneaza-te...
(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_site_top={
params:{pub:"496447293437401",site:"cosmopolitan.ro",section:"site",zone:"top",size:"0x0"},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:768}, zIndexLevels: { normal: 100000, html3rdParty: 100000 }}
};})();
(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_site_interstitial={
params:{pub:"496447293437401",site:"cosmopolitan.ro",section:"site",zone:"interstitial",size:"0x0"},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:768}}
};})();
<!--
Beauty tips
-->Operațiile estetice: tot ce trebuie să știi!
By | 21 February, 2017
Operațiile estetice sunt din ce în ce mai căutate printre femeile ce își doresc să fie veșnic tinere.
Iar pentru că vrem să te ținem la curent cu toate noutățile în materie de beauty, dar și deoarece credem că ar trebui să știi atât avantajele cât și dezavantajele chirurgiei estetice, ți-am pregătit câteva răspunsuri.
(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_site_640x160_adtext={
params:{pub:"496447293437401",site:"cosmopolitan.ro",section:"site",zone:"640x160_adtext",size:"0x0"},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:768}}
};})();
Am stat de vorba cu dr. Athanasios Fragkos despre operaţiile estetice. Aşa am aflat care sunt cele mai cerute intervenţii, ce îşi doresc adolescentele de la medicul estetician şi care sunt riscurile la care se supun.
Care sunt principalele motive pentru care lumea apelează la operaţiile estetice?
Este o întrebare des întâlnită care mă face să zâmbesc… Oglinzile! Dacă nu ar fi existat oglinzile probabil nu am fi existat nici NOI.
Afecţiunea cu care ne confruntăm în zilele noastre este un dezechilibru provocat de mai mulţi factori şi se numeşte vanitate.
Statutul şi cultură fiecăruia în combinaţie cu viaţă socială de astăzi pot cauza suferinţe şi complexe psiho somatice la o persoană cu defect congenital corporal sau facial sau semne vizibile de îmbătrânire fizionomică.
Întotdeauna am susţinut că prevenţia are un rol mai important decât rezolvarea. În principiu, pentru o intervenţie estetică este bine să aşteptăm să se încheie procesul de creştere fiziologică.
În opinia mea, un rol foarte important îl are şi conştientizarea schimbării dorite care presupune şi o oarecare “maturitate” a personalităţii. Aici un rol important îl are şi familia. Dar există întotdeauna cazuri şi intervenţii care în specialitatea noastră chiar este indicat să intervenim mai devreme tocmai pentru a prevenii complexe psiho somatice ajungând la probleme mult mai grave mai târziu.
Sper exemplu chirurgia estetică a urechilor (otoplastie) este important să fie realizată înainte că pacientul să înceapă şcoală (vârstă 6/7 ani) tocmai pentru evitarea complexelor menţionate mai sus.
Din acest motiv vârstă limita sau minimă la care se poate apela la o intervenţie de specialitate este determinată de la caz la caz după o consultaţie amănunţită la un cabinet de specialitate.
Aţi avut multe paciente aflate la vârstă adolescenţei? Ce intervenţii şi-au dorit?
De obicei intervenţiile solicitate la această vârstă sunt augumentarea mamară, a buzelor, a pomeţilor şi a cearcănelor. În orice caz, medicul este cel care trebuie să decidă de la caz la caz dacă şi când trebuie intervenit.
Pot spune că în ultimii ani chiar a crescut numărul “pacienţilor” la vârstă adolescenţei. Acest lucru poate fi interpretat că un semn al vremurilor noastre. Noi medicii avem responsabilitatea să filtrăm fiecare caz, să creeam o mentalitate corectă asupra specializării noastre la pacienţii aflaţi la vârstă adolescenţei, neconfundand niciodată medicină cu modă.
Care este cea mai cerută procedura la acest moment şi cum a evoluat piaţă esteticii în ultimii ani?
Mă simt nevoit să precizez că “cerinţă” de multe ori trimite la ce se poartă, lucru periculos ce trebuie evitat de noi medicii. Este greşit să confundăm medicină cu modă. Medicină în general, cu atât mai mult când este vorba de estetică, impune seriozitate, profesionalism şi personalizarea cazului. Prin urmare este normal că nevoile de fiecare dată să fie diferite. Cât pentru evoluţie. Medicină este una. Medicii sunt mulţi!
Care sunt cele mai riscante operaţii în acest moment?
În specializarea noastră intră-devăr obişnuim de multe ori să catalogăm intervenţiile estetice în categorii mici, mijlocii şi mari, raportându-ne la dificultatea lor, durata lor şi timpul necesar de recuperare post operator.
Personal, cred că nu există intervenţii mici sau mari, toate intervenţiile trebuie privite cu maximă seriozitate şi profesionalism şi efectuate numai în cabinete/clinici/spitale de specialitate .
Cuvântul riscant trebuie analizat din mai multe puncte de vedere. Riscant pentru cine? Pentru medic sau pentru pacient?
Principiul meu este că tot ceea ce spui înainte sunt ştiinţă şi cunoştinţă, iar tot ceea ce spui după sunt explicaţii.
“Riscul” în întrebarea dumneavoastră poate fi aproape eliminat pentru ambele părţi după o consultaţie detaliată în care medicul este nevoit să fie totodată şi un bun psiholog.
Cele mai multe probleme apar în principiu din cauza unei comunicări deficitare între medic şi pacient. Medicul trebuie să îşi cunoască limitele , să nu fie orgolios, să ştie să asculte pacientul şi nevoile lui că să poată să aibă putere de decizie. Iar pacientul trebuie să se adreseze medicilor de specialitate , atestaţi profesional şi să înţeleagă că altceva este medicină şi altceva este modă.
Care este cel mai dificil lucru în meseria dumneavoastră?
Comunicarea. Confruntarea zilnică cu star sistem al fiecărei ţări , cu modă , mass media şi inclusiv cu mulţi medici, “colegi” care au vândut medicină şi principiile ei foarte ieftin. Sunt bucuros dacă la sfârşitul fiecărei zile reuşesc să creez o mentalitate sănătoasă în privinţa specializării noastre. Gusturile nu se discuta, dar se pot educa.
De ce aţi ales să vă practicaţi meseria şi în România?
“Ubi bene ibi patria!”. Această frază cosmopolită vrea să spună că omul poate să trăiască în orice loc al lumii şi să iubească la fel şi noul loc. Aparţine poetului latin Marcus Pacuvius, dar se referă la Cicero. Iar frază iniţială cum a formulat-o Cicero este “Patria est ubicumque est bene” şi înseamnă că patria pentru fiecare om este locul acela în care petrece bine. Eu iubesc România şi petrec bine și aici. M-am născut în Grecia, am studiat în România şi mă simt cetăţean al Lumii.
(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_site_final_articol={
params:{pub:"496447293437401",site:"cosmopolitan.ro",section:"site",zone:"final_articol",size:"0x0"},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:768}}
};})();
Comments
comments
(function(){if(!window.ZTRADS)ZTRADS={};ZTRADS.z_site_top_down={
params:{pub:"496447293437401",site:"cosmopolitan.ro",section:"site",zone:"top_down",size:"0x0"},custom:{isVisibleWhen:{minWidth:768}}
};})();
(function(){var o,k;if(!wi
ndow.ZTRANB)for(k in ZTRADS)
{o=document.getElementById("zc"+k.substring(1));if(o)o.style.display='none';}})();
function setUpAgknTag(tag) {
tag.setBpId("eadromania");
tag.setCat("article");
tag.setGdpr("0");
}
//
//
//
//
/* */
(function(d, s, id) {
var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];
if (d.getElementById(id)) return;
js = d.createElement(s); js.id = id;
js.src = "//connect.facebook.net/ro_RO/sdk.js#xfbml=1&appId=781618481967001&version=v2.3";
fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);
}(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
0 comments